Απομάκρυνση των ΗΠΑ από την μέχρι τώρα στρατηγική αποκλειστικά για αεροπορικές επιδρομές συνιστά η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων που κατέληξε στο θάνατο του ηγετικού στελέχους της ISIS Αμπού Σαγιάφ. Στην επιχείρηση έγιναν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μάχες σώμα με σώμα.

H εντολή δόθηκε από τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα, και ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει ότι δεν ενημέρωθηκε η κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία «δεν μπορεί να γίνει σύμμαχος στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το εάν η επιχείρηση ανοίγει νέο κεφάλαιο με χερσαίες στοχευμένες επεμβάσεις και στη Συρία μένει να φανεί.

Πρόκειται για την πρώτη επιχείρηση χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων που ανακοινώνεται δημόσια. Μέχρι στιγμής, γνωστή ήταν μόνο η αποτυχημένη επιχείρηση για απελευθέρωση ξένων ομήρων που κρατούσαν οι τζιχαντιστές -ανάμεσά τους φέρεται να ήταν και ο Τζέιμς Φόλεϊ, το πρώτο θύμα στο αρρωστημένο «σίριαλ» με τους αποκεφαλισμούς σε βίντεο.

Εξαιτίας της δύσκολης πρώτης εκστρατείας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η αμερικανική ηγεσία είναι εξαιρετικά διστακτικά να εμπλακεί ξανά με χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο της Μέσης Ανατολής. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποκλείσει, όταν ξεκίνησαν οι επιδρομές με στόχο την ISIS αρχικά στο Ιράκ και μετά στη Συρία, πως δεν θα πατήσουν «μπότες στο έδαφος», αν και ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πολλάκις αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για στοχευμένες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων όπως αυτή που κατέληξε στο θάνατο του Αμπού Σαγιάφ.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η επιχείρηση έγινε από τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν βάση στο Ιράκ. Οι ιρακινές αρχές, σημείωσε, ήταν ενήμερες για την επιχείρηση, όμως όχι και η Δαμασκός -στην επικράτεια της οποίας έγινε.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν συντοντίστηκε με το συριακό καθεστώς και ούτε και το ενημέρωσε εκ των προτέρων για την επιχείρηση» τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίαν.

«Έχουμε προειδοποιήσει το καθεστώς του Άσαντ να μην παρέμβει στις επιχειρήσεις μας εναντίον της ISIL» συνέχισε η εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το Reuters, καταλήγοντας: «Το καθεστώς του Άσαντ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει εταίρος στη μάχη εναντίον της ISIL».

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως η επιχείρηση έγινε με επίλεκτες ομάδες της Δύναμης Δέλτα και ενέπλεξαν ελικόπτερα τύπου UH-60 Black Hawk και αεροσκάφη V-22 Osprey.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από το Πεντάγωνο, η ομάδα μεταφέρθηκε από το Ιράκ στο σημείο που βρισκόταν ο Αμπού Σαγιάφ με στόχο να τον συλλάβει ζωντανό. Το ηγετικό στέλεχος της ISIS «σκοτώθηκε όταν στράφηκε εναντίον των δυνάμεών μας» ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ.

Στην ίδια επιχείρηση σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τζιχαντιστές μαχητές, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Δεν υπήρξαν απώλειες στις τάξεις της αμερικανικής ομάδας, η οποία και επέστρεψε στη συνέχεια στο Ιράκ.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθη και η σύζυγος του Αμπού Σαγιάφ, Ουμ Σαγιάφ, η οποία κρατείται πλέον στο Ιράκ.