Στο πλαίσιο της «Ημέρας μνήμης κατά της βίας και του ρατσισμού» η αυστριακή Εθνοσυνέλευση (τα δύο σώματα της αυστριακής Βουλής, Εθνικό και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο) τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, σε ειδική τελετή στο κτίριο του Κοινοβουλίου στη Βιέννη.

Η Ημέρα Μνήμης καθιερώθηκε στην Αυστρία και τιμάται από το 1997 και μετά, κάθε χρόνο την 5 η Μαίου, επέτειο απελευθέρωσης – σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια -του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, όπου στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 122.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες, θανατώθηκαν από τους ναζιστές.

«Η ιστορία έχει δείξει ότι δικτατορικές και φασιστικές δυνάμεις επικρατούν ευκολότερα εκεί όπου υπάρχουν αδύναμες δημοκρατίες και για το λόγο αυτό είναι καθήκον μας να φροντίσουμε για μια ισχυρή Δημοκρατία, για ένα ζωντανό Κοινοβουλευτισμό και ένα λειτουργικό Κράτος Δικαίου», τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, Ντόρις Μπούρες.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Σόνια Τσβατσλ, επισήμανε στην ομιλία της ότι, «όταν κατά τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν τιμάται η μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζιστικού καθεστώτος, αυτό δεν αποτελεί απλά μια αναδρομή, αλλά εμπεριέχει μια διαρκή υπόμνηση να μην έχουν ποτέ θέση στην κοινωνία η βία και ο ρατσισμός».

Φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού και στους αγωνιστές της αντίστασης, τους οποίους χαρακτήρισε «ήρωες της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας», καθώς, όπως είπε, αυτοί έβαλαν τα θεμέλια για τη Συνθήκη της Αυστριακής Ανεξαρτησίας του 1955, απέτισε ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, νωρίτερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τονίζοντας πως η επέτειος δεν πρέπει απλά να περνά, αλλά να διεξάγεται και μια ουσιαστική συζήτηση στην Ευρώπη και στην Αυστρία και να εξάγονται τα σωστά συμπεράσματα.

Τα θύματα του ναζισμού στο Μαουτχάουζεν θα τιμηθούν στις τελετές μνήμης, που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαίου, στις πρώην εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, έξω από το ομώνυμο χωριό, 170 χιλιόμετρα δυτικά της Βιέννης και στις οποίες την ελληνική πολιτεία θα εκπροσωπήσει η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στις τελετές, για την 70η επέτειο απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου από τις συμμαχικές δυνάμεις, στις οποίες θα παραστεί η αυστριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, αναμένονται δεκάδες αντιπροσωπείες με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, που είχαν εκεί τα θύματά τους, ανάμεσά τους και ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την πρόεδρο της Βουλής.

Στην τελετή, στο ελληνικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, ο Ελληνισμός θα τιμήσει με τρισάγιο, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων, τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων, που έπεσαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν ιδρύθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938, αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου και μετά από το Αουσβιτς.

Μέχρι την απελευθέρωσή του από συμμαχικά στρατεύματα, στις 5 Μαίου 1945, πάνω από 206.000 κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη, γνώρισαν στο Μαουτχάουζεν ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Για τους 122.797 από αυτούς – ανάμεσά τους και 3.700 Ελληνες – η απελευθέρωση ήρθε πολύ αργά, είχαν ήδη αφήσει στα κρεματόριά του την τελευταία τους πνοή.

Μετά τον πόλεμο οι εγκαταστάσεις του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης μετατράπηκαν σε μουσείο και τόπο προσκυνήματος, με μνημεία των χωρών που είχαν εκεί τα θύματά τους, και κάθε χρόνο στην επέτειο απελευθέρωσης συρρέουν στο Μαουτχάουζεν πολλές χιλιάδες προσκυνητές από τα πέρατα της Ευρώπης, αλλά και οι ελάχιστοι επιζώντες του.