Η κρατική Oπερα του Νοβοσιμπίρσκ είχε αποφασίσει να ανεβάσει μία παράσταση που θα ήταν διαφορετική ανάγνωση του βαγκνερικού Τάνχοϊζερ, η οποία όμως είχε κάνει το λάθος να βάλει στους ρόλους και έναν «Χριστό». Το έργο προκάλεσε όμως αντιδράσεις και τελικά το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού ξήλωσε τον διευθυντή του θέατρου -προκαλώντας όμως την οργή της άλλης πλευράς που διαμαρτύρεται για αθέμιτη παρέμβαση.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει την απόφαση λέγοντας πως δεν συνιστά λογοκρισία, αλλά ελήφθη επειδή η παράσταση ήταν «διχαστική».

Το θέμα της όπερας του Βάγκνερ περιστρέφεται γύρω από το δίπολο της «ιερής» και της «σαρκικής» αγάπης -στο πρωτότυπο έργο, υπάρχει ο χαρακτήρας της Αφροδίτης ως φορέας της δεύτερης. Στην παράσταση που θα ανέβαζε στην Oπερα του Νοβοσιμπίρσκ, ο σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν έβαλε και έναν «Χριστό» που εμφανίζεται, σύμφωνα με το Russia Today, να ερωτοτροπεί με την Αφροδίτη. Σκανδαλώδης, σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο, θεωρήθηκε και αφίσα της παράστασης.

Ο μητροπολίτης Νοβοσιμπίρσκ είχε οδηγήσει, μετά από καταγγελίες πιστών, όπως είπε, πως εθίγη το θρησκευτικό τους αίσθημα, στο δικαστήριο τον σκηνοθέτη και τον διευθυντή του θεάτρου, Μπόρις Μεζντρίχ. Τελικά όμως, οι δύο τους δεν καταδικάστηκαν.

Αλλά οι αντιδράσεις στο Νοβοσιμπίρσκ κάθε άλλο παρά κόπασαν: Την Κυριακή, εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης κρατώντας σημαίες με τα χρώματα της Ρωσίας αλλά το πρόσωπο του Πούτιν διαμαρτυρόμενοι για «προσβολή των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών».

Λίγο μετά τη συγκέντρωση, ο υπουργός Πολιτισμού Βλαντιμίρ Μεντίνσκι ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μεζντρίχ από την διεύθυνση της Oπερας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε με τη σειρά της αντιδράσεις από την άλλη πλευρά, με προσωπικότητες του ρωσικού καλλιτεχνικού κόσμου να εκφράζουν την υποστήριξή τους στον διευθυντή της όπερας.

Το Κρεμλίνο πήρε τη Δευτέρα ανοικτά θέση υπέρ των κινήσεων για την αντικατάσταση του διεθυντή της κρατικής όπερας.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πέσκοφ υποστήριξε ότι δεν συνιστά λογοκρισία, καθώς «δεν υπάρχει χώρος για λογοκρισία στην τέχνη», όμως η απομάκρυνση ήταν θεμιτή λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί.

«Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να περιμένει πως παραστάσεις που ανεβαίνουν με κρατική χρηματοδότηση δεν οδηγούν σε σκάνδαλο ή δημόσιες αντιδράσεις» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.