Απέτυχε η εκστρατεία συντηρητικών φορέων στη Σλοβακία να απαγορευθεί «προληπτικά» μέσω δημοψηφίσματος η θεσμοθέτηση του γάμου και του δικαιώματος υιοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια.

Στην κάλπη πήγε να ψηφίσει μόνο το 21,5% του εκλογικού σώματος, καθιστώντας ουσιαστικά το δημοψήφισμα άκυρο.

Oι κάλπες που στήθηκαν το Σάββατο έγιναν με τρία ξεχωριστά ερωτήματα, στα οποία οι ψηφοφόροι θα απαντούσαν με «ναι» ή «όχι»: Εάν γάμος μπορεί να θεωρηθεί μόνο η ένωση άνδρα και γυναίκας, εάν στα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να απαγορεύεται η υιοθεσία και εάν η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο μπορεί να γίνεται μόνο μετά από έγκριση των γονιών.

Το δημοψήφισμα είχε διοργανώσει η «Συμμαχία για την Οικογένεια», ένωση συντηρητικών φορέων η οποία είχε λάβει και την ισχυρή στήριξη της καθολικής Εκκλησίας.

Τελικά, το παρών στις κάλπες έδωσε μόνο το 21,5% των ψηφοφόρων, λιγότερο δηλαδή από το μισό του ποσοστού συμμετοχής που χρειαζόταν (50%) για να καταστήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεσμευτικό.

Φαίνεται ότι μόνο οι υποστηρικτές της «Συμμαχίας για την Οικογένεια» προσήλθαν στις κάλπες: Το αποτέλεσμα του «ναι» ήταν ισχυρό και στα τρία ερωτήματα, με 95%, 92% και 90% αντιστοίχως.

Και τα δύο στρατόπεδα πανηγυρίζουν για την έκβαση: Οι μεν διοργανωτές λόγω των ποσοστών του «ναι» (έστω και μόνο για το ένα πέμπτο των Σλοβάκων), οι δε οργανώσεις για τις ελευθερίες των ομοφυλοφίλων μιλούν για νίκη της δημοκρατίας, καθώς μόνο ένας στους πέντε είπε «ναι».

Στη Σλοβακία δεν προβλέπεται κανενός είδος νομική αναγνώριση των ενώσεων ομόφυλων ζευγαριών και πρόσφατα το Σύνταγμα είχε αναθεωρηθεί ώστε να περιορίζεται ρητά σε ετερόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα του γάμου.