O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση εναντίον της γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι χαρακτηρίζοντάς την «άνανδρη, σατανική» και προσέφερε τη βοήθεια των ΗΠΑ στη γαλλική κυβέρνηση.

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Γαλλίας σε αυτήν την πολύ πολύ δύσκολη συγκυρία» δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο έχοντας μαζί του τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αναμένει ότι θα συνομιλήσει σύντομα μαζί του σχετικά με την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

«Το γεγονός είναι ότι επρόκειτο για μία επίθεση εναντίον δημοσιογράφων, μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, υπογραμμίζει επίσης το βαθμό που οι τρομοκράτες αυτοί φοβούνται την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου» τόνισε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε επιπλέον ότι οι συνεργασία στο θέμα της αντιτρομοκρατίας μεταξύ Ουάσιγκτον – Γαλλίας είναι άριστη και ότι «εμείς θα τους παράσχουμε κάθε είδους βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε».

Υποστήριξε εξάλλου ότι οι αυτού του είδους οι επιθέσεις μπορούν να συμβούν σε κάθε μέρος του κόσμου και ότι ο ίδιος θα επισημάνει στον αμερικανό ΥΠΕΞ Κέρι την ανάγκη οι Αμερικανοί στο εξωτερικό να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα άλλωστε σημείωσε την ανάγκη να καταδιωχθούν και να «οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες αυτής ειδικά της ενέργειας προκειμένου να αποκαλυφθούν τα δίκτυα που βοηθούν στην υλοποίηση αυτού του είδους των σχεδίων».