Την παραίτησή της υπέβαλε την Τετάρτη η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Ανα Μάτο. Σε μία κρίσιμη περίοδο για το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), η Μάτο γίνεται η πρώτη αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι που χάνει τη δουλειά της εξαιτίας του σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο ισπανός δικαστής Πάμπλο Ρουθ, ο οποίος ερευνά το συγκεκριμένο σκάνδαλο κατονόμασε 43 πρόσωπα εις βάρος των οποίων θα απαγγελθούν ποινικές κατηγορίες, μεταξύ άλλων για δωροδοκία, ευνοιοκρατία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή. Αν και η ισπανίδα υπουργός δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, το όνομά της εμπλέκεται στην έρευνα του Ρουθ. Σύμφωνα με τον ισπανό δικαστή, η πρώην υπουργός «συμμετείχε με σκοπό το κέρδος», ενώ ο πρώην σύζυγός της επωφελήθηκε από το δίκτυο διαφθοράς την περίοδο που εκείνη ήταν στην κυβέρνηση. Η ίδια, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι ο λόγος της παραίτησής της ήταν για να διασφαλιστεί ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε το Λαϊκό Κόμμα θα υποστούν ζημιά από τον ρόλο της στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Μάτο περιλαμβανόταν στους πιο αντιπαθείς υπουργούς σε μία ούτως ή άλλως αντιδημοφιλή κυβέρνηση και γι’ αυτό θεωρούνταν από καιρό ο αδύναμος κρίκος του υπουργικού συμβουλίου του Ραχόι. Είναι η δεύτερη υπουργός η οποία παραιτείται σε διάστημα περίπου δύο μηνών, μετά την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, τον Σεπτέμβριο, στον απόηχο μίας κακότεχνης προσπάθειας να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στο ισχύον σύστημα άμβλωσης της χώρας.

Μεταξύ των 43 προσώπων εις βάρος των οποίων θα απαγγελθούν κατηγορίες είναι ο επιχειρηματίας Φρανσίσκο Κορέα, ο οποίος φέρεται ότι ήταν επικεφαλής του δικτύου διαφθοράς. Η επιχείρηση του Κορέα φέρεται ότι δώρισε χρήματα στο Λαϊκό Κόμμα με αντάλλαγμα κερδοφόρα συμβόλαια από τοπικές κυβερνήσεις που ελέγχονταν από το κόμμα.

Τρεις πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος κατονομάσθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο Χεσούς Σεπούλβεδα, ο πρώην σύζυγος της Μάτο, φέρεται ότι έλαβε τουλάχιστον 50.000 ευρώ για ταξίδια και η οικογένεια φέρεται ότι έγινε αποδέκτης πολυτελών δώρων, ανάμεσα στα οποία πολυτελέστατα πάρτι γενεθλίων. Ο Σεπούλβεδα, ο οποίος είναι κατηγορούμενος στην ποινική διαδικασία, είναι πρώην δήμαρχος του Ποθουέλο.