Ο στρατός της Μπουρκίνα Φάσο επέλεξε το Σάββατο τον αντισυνταγματάρχη Ισαάκ Ζίντα για να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης μετά την πτώση του πρόεδρου της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος μιας συνεδρίασης υψηλόβαθμων αξιωματικών στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουαγκαντούγκου.

«Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζίντα επελέγη ομόφωνα για να ηγηθεί της μεταβατικής περιόδου που άρχισε μετά την αναχώρηση του προέδρου Κομπαορέ», αναφέρεται στη δήλωση η οποία εκδόθηκε από τους στρατιωτικούς αρχηγούς και υπογράφεται από τον αρχηγό του Επιτελείου, τον στρατηγό Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ, ο οποίος διεκδικούσε επίσης την εξουσία και αναγνωρίζει συνεπώς τη νίκη του αντιπάλου του.

Ο Ζίντα και ο Ταορέ είχαν δηλώσει αμφότεροι την Παρασκευή πως αναλαμβάνουν τις ευθύνες του «αρχηγού του κράτους».

Ομως ο αντισυνταγματάρχης Ζίντα, δεύτερος στην ιεραρχία της προεδρικής φρουράς, κέρδισε τελικά τον αντίπαλό του, ο οποίος δεν είναι δημοφιλής επειδή θεωρείται πως βρισκόταν υπερβολικά κοντά στον Κομπαορέ.

Το σύνταγμα της Μπουρκίνα Φάσο προβλέπει ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου εξαφαλίζει τη μετάβαση σε περίπτωση κενού στην εξουσία, όμως ο αντισυνταγματάρχης Ζίντα δήλωσε πως ανέστειλε την ισχύ του.

Σε μία από τις πρώτες ενέργειές του, ο Ζιντά ανακοίνωσε ότι ανοίγει και πάλι ο εναέριος χώρος της Μπουρκίνα Φάσο που είχε κλείσει από την Παρασκευή. Ωστόσο, τα χερσαία σύνορα θα παραμείνουν κλειστά.

Σε ισχύ παραμένει επίσης και η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, όμως για μικρότερο χρονικό διάστημα, από τις 22.00 (αντί για τις 19.00) έως τις 6.00 το πρωί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί εάν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου λειτουργεί και πάλι κανονικά.

Ο πρώην πρόεδρος Μπλεζ Κομπαορέ κατέφυγε στην Ακτή Ελεφαντοστού αφού ανατράπηκε από μια εξέγερση έπειτα από 27 χρόνια στην εξουσία.

Η παραίτηση του Μπλεζ Κομπαορέ ήρθε μετά από βίαιες διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού, με τους διαδηλωτές να εκφράζουν την οργή του για την προσπάθεια αναθεώρησης του Συντάγματος από τον Κομπαορέ, κάτι που θα του επέτρεπε νέα θητεία ως προέδρου.

Ο Ισαάκ Ζιντά δήλωσε ότι οι «προσδοκίες για μια δημοκρατική αλλαγή» που έχει η νεολαία της Μπουρκίνα Φάσο, οι κινητοποιήσεις της οποίας οδήγησαν στην παραίτηση του Κομπαορέ, «δεν θα προδοθούν, ούτε θα διαψευστούν».

Ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα, κυρίως από την Αφρικανική Ενωση και την ECOWAS (την Οικονομική Κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής, στην οποία συμμετέχει η Μπουρκίνα Φάσο), να «δείξουν κατανόηση» και να «υποστηρίξουν» τον λαό της χώρας «σε αυτές τις δύσκολες δοκιμασίες» που περνά.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Μπουρκίνα Φάσο απαίτησαν να υπάρξει μια «δημοκρατική και πολιτική» μετάβαση στη χώρα, απορρίπτοντας την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, μετά την παραίτηση του προέδρου Κομπαορέ.

«Η νίκη που επιτεύχθηκε από τη λαϊκή εξέγερση ανήκει στον λαό και κατά συνέπεια η διαχείριση της (πολιτικής) μετάβασης του ανήκουν νόμιμα και δεν θα έπρεπε, σε καμία περίπτωση, να υφαρπαγεί από τον στρατό» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των οργανώσεων συνεδρίασαν επί μιάμιση ώρα, αργά το μεσημέρι. Επρόκειτο να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 5 το απόγευμα, η οποία όμως ματαιώθηκε χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση.

Εγκαταλείφθηκε επίσης το σχέδιο της αντιπολίτευσης να καλέσει τους πολίτες σε συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής, όπως ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εκκληση για μια «πολιτική μετάβαση» με τη συναίνεση όλων των πλευρών απηύθυνε επίσης και η Αφρικανική Ενωση.

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Επιτροπής της ΑΕ, Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα, οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μπουρκίνα Φάσο.