Σημαντικό τεστ για τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, αποτελεί ο προϋπολογισμός που παρουσίασε για το 2015 η Γαλλία όπου προβλέπεται πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί δύο χρόνια αργότερα από ό,τι είχε υποσχεθεί το Παρίσι –το 2017 αντί για το 2015.
Ο Φρανσουά Ολάντ με τον τρόπο αυτό ρίχνει ουσιαστικά το γάντι στη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, οι οποίες καλούνται να αποφασίσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες εάν το οικονομικό πρόγραμμα της Γαλλίας, ειδικά η φορολογία και οι δαπάνες, συμμορφώνονται με τις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η κίνηση αυτή των Γάλλων μάλιστα γίνεται μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Ιταλίας ότι το έλλειμμα της χώρας θα ανέλθει φέτος οριακά στο 3% του ΑΕΠ και ότι δεν θα μηδενιστεί πριν το 2017 λόγω της πολύ χαμηλής ανάπτυξης. Οι προβλέψεις αυτές που δείχνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία καθιστούν ουσιαστικά τη Ρώμη σύμμαχο του Παρισιού στην προσπάθεια να υπάρξει λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη.

Τις εξελίξεις παρακολουθεί πολύ προσεκτικά η Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και Ιρλανδία, οι οποίες θα ήθελαν να κερδίσουν μεγαλύτερη περίοδο χάριτος για να βάλουν τα οικονομικά τους σε τάξη. Η Γαλλία θέλει να αντισταθεί στην πίεση της Γερμανίας και των υποστηρικτών της που θα ήθελαν να δουν το Παρίσι να παίρνει το φάρμακο της λιτότητας που έχει χορηγηθεί στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Ο Σαπέν

Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού της Γαλλίας από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ, χωρίς να κατονομάζει πάντως τη Γαλλία, να συνεχίσουν να ακολουθούν αυστηρή οικονομική πολιτική.

«Αρνούμαστε τη λιτότητα», ήταν το σχόλιο του Σαπέν κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2015. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της γαλλικής κυβέρνησης, το έλλειμμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη θα αυξηθεί φέτος στο 4,4%, θα μειωθεί το 2015 στο 4,3% και δεν θα φτάσει το 3% όπως απαιτεί το Σύμφωνο Σταθερότητας πριν το 2017.
Επιπλέον, ο Σαπέν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να υπάρξει ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ. Η Γαλλία «αντιμετωπίζει τις ευθύνες της» και οι χώρες με πλεονάσματα θα πρέπει να αναρωτηθούν τι περισσότερο πρέπει να κάνουν για την ανάπτυξη, είπε ο Σαπέν αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην πολιτική του Βερολίνου.

Επισήμανε ότι οι προβλέψεις έχουν βασιστεί σε «ρεαλιστικές προβλέψεις» που βασίζονται στην απροσδόκητα χαμηλή ανάπτυξη όχι μόνο της Γαλλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά επίπεδαπληθωρισμού, που δημιουργούν μάλιστα κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωρισμού.

Ο Φρανσουά Ολάντ αυτό το διάστημα βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μια δέχεται πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους να λάβει περισσότερα μέτρα λιτότητας για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και από την άλλη είναι αποδέκτης αυστηρής κριτικής στο εσωτερικό λόγω των μέτρων μείωσης των δαπανών που λαμβάνει, κυρίως στον τομέα των κοινωνικών παροχών.

Λίγο πριν την παρουσίαση του προϋπολογισμού ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε ασυνήθιστα αυστηρή προειδοποίηση στους συμπατριώτες του να αναμένουν επίπονες μεταρρυθμίσεις με στόχο να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. Πράγματι χθες η κυβέρνηση παρουσίασε σειρά μέτρων μείωσης των δαπανών, πολλά από τα οποία επικεντρώνονται στις κοινωνικές δαπάνες.

Η Γαλλία έχει λάβει ήδη δύο παρατάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η τελευταία προθεσμία έληγε το 2015.

ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικονομίες στην ευρωζώνη έχουν ωφελήσει σημαντικά τη Γερμανία, ειδικά όσον αφορά στο κόστος δανεισμού της. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν χθες κάτω από το 1% καθώς οι αγορές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στις σημερινές ανακοινώσεις για το σχέδιο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει σήμερα προγραμματισμένη συνάντηση.