Στην υπόσχεση ότι θα παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν απορρίψει την απόσχισή της από τη Βρετανία δεσμεύθηκαν από κοινού τα τρία μεγάλα κόμματα της χώρας. Μόλις τρεις ημέρες πριν από την ιστορική ψηφοφορία κι ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ελάχιστο προβάδισμα του «όχι», ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να καθησυχάσουν τους σκωτσέζους ψηφοφόρους κυρίως όσον αφορά το μέλλον των κρατικών δαπανών.

Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο δημοσίευσε την Τρίτη στο πρωτοσέλιδό της η σκωτσέζικη ταμπλόιντ Daily Record με τον τίτλο «Ο όρκος», οι τρεις ηγέτες δεσμεύονται για τη διατήρηση του συστήματος χρηματοδότησης, το οποίο επιτρέπει μεγαλύτερες κατά κεφαλήν δαπάνες για τη Σκωτία απ’ ό,τι για την Αγγλία, καθώς και για τη μεταφορά μεγαλύτερων αρμοδιοτήτων στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας.

Είναι η πρώτη φορά που οι βρετανοί ηγέτες προχωρούν σε μία τέτοιου είδους δέσμευση, σαφής ένδειξη της τεράστιας ανησυχίας που επικρατεί στα κόμματα του Ουεστμίνστερ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μία ανάλογη από κοινού δέσμευση τον Αύγουστο έκανε λόγο για άμεση μεταφορά νέων εξουσιών στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, πλην όμως δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά σε χρηματοδότηση.

Οι διαβεβαιώσεις περί χρηματοδότησης, σχολιάζουν οι Financial Times, είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσουν μία μερίδα αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Είναι σίγουρο όμως ότι θα τροφοδοτήσουν επίσης την οργή μεταξύ κάποιων συντηρητικών μελών του βρετανικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι ο Κάμερον το έχει ήδη παρακάνει με τις υποσχέσεις του στο Εδιμβούργο.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και αρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος (SNP) Αλεξ Σάλμοντ γύρισε ασφαλώς την πλάτη στις βρετανικές υποσχέσεις, επιχειρώντας μία αναδρομή στο παρελθόν και την αποτυχημένη προσπάθεια του Κλεγκ να κρατήσει την υπόσχεσή του ότι δεν θα αυξήσει τα φοιτητικά δίδακτρα. «Αυτή η απελπισμένη προσφορά τού τίποτα, την τελευταία στιγμή, δεν πρόκειται να αποτρέψει τον κόσμο της Σκωτίας από την τεράστια ευκαιρία να πάρει το μέλλον της Σκωτίας στα χέρια του», δήλωσε ο Σάλμοντ στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.