Ελεύθερος με εγγύηση θα παραμείνει ο Όσκαρ Πιστόριους, μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του για την ανθρωποκτονία εξ αμελείας της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ,όπως αποφάσισε το δικαστήριο.

Η ποινή θα ανακοινωθεί στις 13 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, κατά την ανάγνωση της απόφασης παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία καθώς η δικαστής είπε, ότι κατά λάθος σκότωσε τη σύντροφό του .

Η δικαστής, Τοκολίζε Μπασίπα, είτε ότι ο αθλητής ενήργησε από αμέλεια όταν πυροβόλησε την πόρτα της τουαλέτας, πιστεύοντας ότι υπήρχε ένας εισβολέας.

Η δικαστής, επίσης, είπε ότι το κράτος απέτυχε να αποδείξει ότι ο Πιστόριους είχε πρόθεση να σκοτώσει τη Ρίβα Στέενκαμπ.

Επίσης, η δικαστής απάλλαξε τον παραολυμπιονίκη από την κατηγορία που αφορούσε ένα περιστατικό κατά το οποίο ο αθλητής φέρεται να πυροβόλησε στον αέρα από την ανοικτή οροφή αυτοκινήτου εν κινήσει.

Ανακοίνωσε όμως την ενοχή του για το περιστατικό με τον πυροβολισμό σε εστιατόριο κρίνοντας ότι ο Πιστόριους παραβίασε τον νόμο.

Ο Πιστόριος βρίσκεται ενώπιον ποινής κάθειρξης έως 15 έτη, ωστόσο νομικοί θεωρούν ότι είναι πιθανόν η ποινή να είναι από επτά έως 10 έτη.

H ποινή αναμένεται να ανακοινωθεί σε επόμενη φάση.Μένει να διευκρινιστεί αν μέχρι τότε ο Πιστόριους θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Κατά τη σημερινή του εμφάνιση στο δικαστήριο, ο Πιστόριους παρέμεινε απαθής και καθόταν με σταυρωμένα τα χέρια του.

Προηγήθηκε η μαραθώνια ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης από την δικαστή, η οποία αφού αμφισβήτησε την εγκυρότητα μαρτύρων, έριξε στα μαλακά τον Πιστόριους, λέγοντας ότι δεν αποδείχθηκε προμελέτη.

Η δικαστής είπε ότι ο νοτιοαφρικανός ολυμπιονίκης και παραολυμπιονίκης δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα σκότωνε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, η οποία βρισκόταν πίσω από την πόρτα του μπάνιου.

«Δεν αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το αποδεικνύουν» είπε η δικαστής.

Επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος εσφαλμένα πίστεψε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο τη στιγμή που πυροβολούσε, σκοτώνοντας τη σύντροφό του.

«Προκύπτει λοιπόν ότι ο κατηγορούμενος θεωρούσε ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο και δεν μπορεί κατά συνέπεια να θεωρηθεί ένοχος για δολοφονία» δήλωσε η Τοκοζίλε Μασίπα, η οποία δέχεται την «αμέλεια» από την πλευρά του Πιστόριους για την πράξη του.

«Είμαι της γνώμης ότι ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά γρήγορα και έκανε υπερβολική χρήση βίας. Στις συνθήκες αυτές, είναι σαφές πως επέδειξε αμέλεια» δήλωσε η δικαστής Τοκιζίλε Μασίπα