Συμφωνία για «άμεση εκεχειρία άνευ όρων» στην ανατολική Ουκρανία ζητά η Μόσχα από το Κίεβο εν όψει των διαβουλεύσεων στο Μινσκ, την ώρα που κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση πως «δεν θέλει ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τις ανατολικές επαρχίες».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, την ώρα όμως που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατηγορούσε τη Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει «ευθεία και ανοικτή επίθεση», η οποία έχει μεταβάλει ριζικά εις βάρος του Κιέβου την ισορροπία στο πεδίο της σύγκρουσης για την αντιμετώπιση των φιλορώσων αυτονομιστών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού, τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν τη Δευτέρα από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, εξαιτίας των πυρών «του ρωσικού στρατού».

Το απόγευμα της Δευτέρας ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Βαλέρι Γκελετέι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με «έναν μεγάλο πόλεμο» με τη Ρωσία, στον οποίο οι απώλειες ενδέχεται να φτάσουν τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

«Ενας μεγάλος πόλεμος έχει φτάσει στο σπίτι μας, ένας πόλεμος τον οποίο η Ευρώπη δεν έχει δει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τέτοιο πόλεμο οι απώλειες θα μετρώνται όχι κατά εκατοντάδες, αλλά κατά χιλιάδες, ή ακόμη και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Πρέπει να οργανώσουμε άμεσα την άμυνά μας εναντίον της Ρωσίας η οποία προσπαθεί όχι μόνο να πάρει θέση στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και να εξαπολύσει μια επίθεση εναντίον άλλων περιοχών της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Γκελετέι.

Τη Δευτέρα η «Ομάδα Επαφών» για την Ουκρανία συνεδριάζει στο Μινσκ της Λευκορωσίας, με αντιπροσώπους της ρωσικής και της ουκρανικής κυβέρνησης και συμμετοχή απεσταλμένων του ΟΑΣΕ. Το εάν θα πάρουν μέρος οι εκπρόσωποι των φιλορώσων ενόπλων είναι άγνωστο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο πως «δεν θέλει να προχωρήσει σε ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με τα ανατολικά της χώρας». Η θέση που παίρνει η Μόσχα από την αρχή της κρίσης είναι ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ανατολικών επαρχιών.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων στο αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ.

Αργότερα, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αποσύρθηκαν από το αεροδρόμιο, έχοντας λάβει σχετική εντολή.

Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού Λεονίντ Ματγιούτσιν, μεταξύ των δυνάμεων των φιλορώσων στο αεροδρόμιο βρίσκονταν και ρωσικά τεθωρακισμένα.

Λαβρόφ: «Μη ρεαλιστικός ο αφοπλισμός των φιλορώσων»

Παράλληλα, εν όψει των συνομιλιών στο Μινσκ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οι επαφές πρέπει «πάνω από όλα να επικεντρωθούν στη συμφωνία για άμεση εκεχειρία, χωρίς όρους».

Οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, συνέχισε, «πρέπει να φύγουν από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν άμαχο πληθυσμό». Κατηγόρησε δε την ΕΕ και τις ΗΠΑ πως «προτιμούν να αγνοούν ότι το Κίεβο βάζει στο στόχαστρο αμάχους».

Ο Λαβρόφ είπε χαρακτηριστικά ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου «αντί για μη ρεαλιστικές απαιτήσεις να ρίξουν τα όπλα οι ομάδες ενόπλων και να επιτρέψουν την καταστροφή τους». «Αυτό σημαίνει στην ουσία το ειρηνευτικό σχέδιο του Ποροσένκο», είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης πως δεν θα υπάρξει ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες Κιέβου και Δύσης πως μέλη των ενόπλων δυνάμεών της υποστηρίζουν τους φιλορώσους ενόπλους.

Από την πλευρά του, το Κίεβο κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία για επέμβαση. Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανέφερε τη Δευτέρα πως «έχει εξαπολυθεί ανοικτή και άμεση επίθεση κατά της Ουκρανίας από γειτονικό κράτος».

«Αυτό έχει αλλάξει ριζικά την κατάσταση στις ζώνες συγκρούσεων», τόνισε μιλώντας σε στην στρατιωτική ακαδημία του Κιέβου.

Ο Ποροσένκο διαμήνυσε επίσης πως μετά την προέλαση των φιλορώσων στα ανατολικά, θα υπάρξουν «αλλαγές» σε υψηλές θέσεις στην στρατιωτική διοίκηση.