Απόδειξη του γεγονότος ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην περιοχή χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ το συνέδριο για τα δυτικά Βαλκάνια, που διεξάγεται στο Βερολίνο, με «οικοδέσποινα» τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο συνέδριο θα δώσουν το «παρών» ανώτατοι αξιωματούχοι από τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, την Αυστρία, αλλά και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν ζητήματα που είναι κρίσιμης σημασίας για την ταχύτητα και την επιτυχή κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, θα συζητηθεί πώς το κράτος – και υπό το πρίσμα της περιφερειακής συνεργασίας – μπορεί να προάγει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα υποδεχθεί, στις 3 το μεσημέρι, τους ομολόγους του εννέα χωρών καθώς κι ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη βίλα Μπόρσιγκ, έδρα της γερμανικής Διπλωματικής Ακαδημίας και επίσημο ξενώνα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνάντηση θα παραστούν, συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Αυστρίας και της Σλοβενίας -Ίβιτσα Ντάτσιτς, Ντιτμίρ Μπουσάτι, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, Ενβέρ Χοτζάι, Βέσνα Πούσιτς, Νίκολα Πόποσκι, Ίγκορ Λούκσιτς, Σεμπάστιαν Κουρτς και Καρλ Έριαβετς αντίστοιχα – και ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε.

Μετά τις διαβουλεύσεις στη βίλα Μπόρσιγκ, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου, στο γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου, όπως μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπήσει στο συνέδριο του Βερολίνου – εκτός του κ. Φίλε- ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.

Μετά τη συνάντηση, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα μιλήσουν η γερμανίδα καγκελάριος, ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, η χώρα του οποίου είναι προεδρεύουσα της Διαδικασίας της ΝΑ Ευρώπης την τρέχουσα περίοδο.