Τυχερό δύσκολα λες κάποιον που έχασε στα 13 τη μητέρα του, κι ας είναι γόνος βασιλικής οικογένειας. Αντίθετα με τον μεγαλύτερο αδελφό του, όμως, αυτός δεν έχει ελπίδες, κι ούτε καμία όρεξη να γίνει βασιλιάς. Είχε λοιπόν την πολυτέλεια να ενσαρκώσει τον Αντάρτη Εφηβο – για να μεταμορφωθεί κατόπιν σταδιακά σε έναν μοντέρνο, «κουλ» πρίγκιπα

Στις 15 Σεπτεμβρίου ο πρίγκιπας Χάρι, ο δευτερότοκος γιος του Κάρολου και της Νταϊάνα, ο τέταρτος στη σειρά για τη διαδοχή του βρετανικού θρόνου μετά τον Κάρολο, τον αδελφό του Γουίλιαμ και τον μόλις ενός έτους πρίγκιπα Γεώργιο που αυτός έχει αποκτήσει με την Κέιτ Μίντλτον, θα κλείσει τα 30. Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ του ετοιμάζουν ένα πάρτι στο παλάτι του Κένσινγκτον. Ο ίδιος προετοιμάζει, από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ταInvictusGames, μία παραολυμπιακή υπερπαραγωγή προς τιμήν των στρατιωτών που έχουν τραυματιστεί στη μάχη, όχι μόνο Βρετανών και Αμερικανών αλλά και Αφγανών, Ιρακινών, Γερμανών, Γάλλων ή Νεοζηλανδών. Περισσότεροι από 600 βετεράνοι με ειδικές ανάγκες από 14 χώρες αναμένονται στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου. Ο Χάρι επέλεξε προσωπικά τουςColdplayγια να συνθέσουν τον ύμνο της οργάνωσης.

«Το θέμα δεν είναι να υπερασπιστούμε τον στρατό ή τον πόλεμο, αλλά να αναγνωρίσουμε τη θυσία αυτών των απίθανων ανδρών και γυναικών που τραυματίστηκαν στην υπηρεσία της πατρίδας τους» επιχειρηματολόγησε. «Εχω υπάρξει προσωπικά μάρτυρας του ρόλου που μπορεί να παίξει ο αθλητισμός στην επανεκπαίδευση και την αυτοπεποίθησή σου». Η Ελισάβετ πρέπει να νιώθει υπερήφανη –και ανακουφισμένη. Τέρμα οι γκάφες, οι παρεκτροπές και οι διαπληκτισμοί με τους παπαράτσι. Ωρα να ξεχαστεί η δημοσίευση μιας φωτογραφίας που τον έδειχνε με ναζιστική περιβολή στη διάρκεια μασκέ πάρτι, τα τσιγαριλίκια και οι καταγγελίες για απάτη κατά τις απολυτήριες εξετάσεις στο Ιτον. Ο Χάρι μεγάλωσε, ωρίμασε. Αυτό είναι το επίσημο μήνυμα. Το ερώτημα είναι: είναι γνήσιο;

Ζωή κλειστή. Ο Ερίκος Κάρολος Αλβέρτος Δαβίδ ήρθε στη ζωή στις 15 Σεπτεμβρίου 1984, παιδί ενός ήδη δυστυχισμένου γάμου. «Δεν ξέρω πώς ο Κάρολος και εγώ καταφέραμε να κάνουμε τον Χάρι, αλλά τα καταφέραμε» θα εξομολογούνταν η Νταϊάνα. Σύμφωνα με την ίδια, όταν ο Κάρολος επισκέφθηκε το νεογέννητο δεν έκρυψε την απογοήτευσή του: «Θεέ μου, είναι αγόρι, και κοκκινοτρίχης από πάνω!». Το δεύτερο παιδί του το ήθελε κορίτσι. «Κοκκινοτρίχηδες» είναι οι Σπένσερ, η οικογένεια της Νταϊάνα. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν θα συγχωρούσε ποτέ στον σύζυγό της την άκομψη παρατήρηση.

Ο κλειστός κόσμος του «nursery», αρχικά στο παλάτι του Κένσιγκτον, του οικοτροφείου στη συνέχεια, προστατεύουν κάπως τα παιδιά από τις ολοένα και πιο έντονες σκηνές ανάμεσα στους γονείς τους. Στις διακοπές όμως, ο Χάρι γίνεται μπαλάκι ανάμεσα στο Χάιγκροουβ, την εξοχική κατοικία του Κάρολου στη Δυτική Αγγλία, και στο Κένσινγκτον όπου μένει η Νταϊάνα, μία μητέρα που ζει και αναπνέει για τα παιδιά της, και τα παραχαϊδεύει, προσπαθώντας παράλληλα να τα διδάξει ότι ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος μόνο από πύργους, υπηρέτες, γιορτές και γιοτ. Ο κόσμος των δύο νεαρών πριγκίπων πάντως καταρρέει όταν ανακοινώνεται το διαζύγιο των γονιών τους, το 1992. Ο Γουίλιαμ, ως μεγαλύτερος, το βιώνει πιο επώδυνα. Ο Χάρι είναι ακόμη πολύ μικρός, ασφαλώς αντιλαμβάνεται όμως τον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στους γονείς του για την αγάπη τους. Και είναι πια 13 όταν η Νταϊάνα σκοτώνεται στο Παρίσι, καταδιωκόμενη από παπαράτσι. Ενα παιδί 13 χρόνων που δεν έχει δικαίωμα να κλάψει δημοσίως, στην κηδεία της μάνας του. Για έναν Ουίνδσορ θα ήταν απρεπές.

Οσο ο θρύλος της Νταϊάνα ακολουθεί τον δρόμο του, ο Γουίλιαμ κλείνεται ακόμη περισσότερο στον εαυτό του. Και ο Χάρι πίνει, καπνίζει ινδική κάνναβη, ανακαλύπτει επίσης κάποιες ρατσιστικές και ξενόφοβες παρορμήσεις. «Κωλογάλλοι!» θα πετάξει μέσα σε μία παμπ κοντά στο Χάιγκροουβ, θεωρώντας μέσα στο μεθύσι του ότι ο γάλλος σερβιτόρος αργεί να του φέρει την μπίρα του –πριν τον υποχρεώσει ο Γουίλιαμ να απολογηθεί. Είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής μεταξύ των συμμαθητών του στο Ιτον, τον αφρό της κρέμας των βρετανικών ιδιωτικών σχολείων. Αλλά ως μαθητής είναι μέτριος, τα μαθήματα δεν τον πολυενδιαφέρουν και δεν καταφέρνει να συγκεντρωθεί. Είναι δυσλεκτικός αλλά κανείς δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Με το ζόρι θα πάρει το απολυτήριο το 2003.

Δραστήριος. Ο Γουίλιαμ έχει τον ρόλο του ώριμου μεγαλύτερου αδελφού. Και όμως, ο Χάρι είναι αυτός που θα τον πείσει να αποδεχθεί την Καμίλα στην (επίσημη πια) ζωή του πατέρα του και στη δική τους. «Εκανε τον πατέρα μας ευτυχισμένο και αυτό έχει σημασία» θα πει. Χωρίς να ξεχνάει την Νταϊάνα. «Θα τη θυμόμαστε πάντα για την απίστευτη κοινωνική της δράση. Μακριά από τα μίντια, όμως, για εμάς ήταν απλώς η καλύτερη μαμά στον κόσμο» δήλωσε το 2007. Τον περασμένο Ιούνιο ο Χάρι ταξίδεψε στη Χιλή και κατόπιν στη Βραζιλία, για να στηρίξει την ομάδα της Αγγλίας στο Μουντιάλ. Στο Σάο Πάολο επισκέφθηκε ένα ορφανοτροφείο, γνώρισε δύο κοριτσάκια: πατέρας στη φυλακή, μάνα τοξικομανής και δολοφονημένη. «Η απώλεια της μαμάς μου δεν είναι τίποτα μπροστά στο δράμα αυτών των δύο κοριτσιών» είπε συγκινημένος στους δημοσιογράφους. Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη ένδειξη ωρίμασης από την ενσυναίσθηση, την ικανότητα να «νιώθεις» τον άλλον;

Πολλοί λένε πως τον Χάρι τον ωρίμασε ο στρατός, η Βασιλική Ακαδημία του Σάντχερστ, και οι δύο αποστολές του στο Αφγανιστάν, ως πιλότος ελικοπτέρων Απάτσι –δική του απαίτηση. Μετά το 2012, βέβαια, ήρθε το σκάνδαλο των γυμνών φωτογραφιών, από μία σεάνς «στριπ μπιλιάρδου» παρέα με νεαρές στο Λας Βέγκας. Ο Χάρι παραμένει αγαπημένος των ταμπλόιντ. Αρέσει πολύ στις γυναίκες, και τούμπαλιν. Εχει χιούμορ –«αυτή τη βρετανική αρετή που δεν δίνεται παρά στις εύπορες τάξεις», όπως έλεγε ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο -, τη χαρά της ζωής και μια έμφυτη απέχθεια για τον κομφορμισμό. Παράλληλα, ωστόσο, δείχνει να νιώθει όλο και πιο άνετα στον ρόλο του πρίγκιπα, με την Ελισάβετ να του εμπιστεύεται όλο και περισσότερες επίσημες αποστολές και τον ίδιο να πατρονάρει 18 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Στις δημοσκοπήσεις πλησιάζει σε δημοτικότητα τον καθωσπρέπει Γουίλιαμ και επισκιάζει ξεκάθαρα τον άχρωμο Κάρολο. Στο κατώφλι των 30 του χρόνων είναι ξεκάθαρα ένα από τα μεγαλύτερα ατού του βρετανικού βασιλικού οίκου, κι ας έχει ο Γουίλιαμ πια να επιδείξει ένα φωτογενές μωρό και μία κομψότατη, όμορφη, ευτυχισμένη κατά τα φαινόμενα στον γάμο της νεαρή μητέρα, την Κέιτ Μίντλτον. Το πεπρωμένο του ο Χάρι δεν θα μπορούσε να το είχε αποφύγει εντελώς, δύσκολα μπορεί ο οποιοσδήποτε. Τουλάχιστον ζει τη ζωή του.