Η απειλή της κήρυξης χρεοκοπίας που χρησιμοποιούν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια πολιτικοί στα πλαίσια διαπραγματεύσεων με πιστωτές δείχνει πόσο εύκολα είναι διατεθειμένες κάποιες πλευρές να θέσουν σε κίνδυνο ολόκληρες οικονομίες.

Στην περίπτωση της Αργεντινής αυτή η «πυρηνική επιλογή», όπως την ονομάζει η αρθρογράφος της «Γκάρντιαν» Χάιντι Μουρ, αποτελούσε απόδειξη του πόσο εύκολα μπορεί να οδηγηθούν σε αδιέξοδο σοβαρά οικονομικά θέματα όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται με, αυστηρά, πολιτικά και μόνο κριτήρια.

«Το πρόσφατο φλερτ της Αργεντινής με τη χρεοκοπία αποτελεί απόδειξη για τον μέσο καταναλωτή που διαχειρίζεται μερικές μόνο χιλιάδες (ευρώ) ότι θα μπορούσε ίσως να τα καταφέρει καλύτερα από πολιτικούς που έχουν στη διάθεσή τους δισεκατομμύρια» ανέφερε η αρθρογράφος του «Γκάρντιαν».

Η Αργεντινή επέλεξε να «τραβήξει» τις διαπραγματεύσεις με τα hedge funds έως την ύστατη στιγμή, λίγες ώρες μόνο προτού λήξει η σχετική προθεσμία τα μεσάνυχτα στην Αμερική (σήμερα στις 7 το πρωί ώρα Ελλάδας) και η χώρα αναγκαστεί να κηρύξει τεχνητά χρεοκοπία. Ενδεικτικό της στάσης που κράτησε το Μπουένος Αϊρες στο σκληρό πόκερ που παίχτηκε είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αξελ Κιτσιλόφ συνάντησε πρώτη φορά τους δικηγόρους των hedge funds στη Νέα Υόρκη φθάνοντας απροσδόκητα στην αμερικανική πρωτεύουσα χθες το πρωί. Τα hedge funds ζητούσαν να πληρωθούν, χωρίς κούρεμα, 1,5 δισ. δολάρια σε ομόλογα που είχαν αγοράσει μετά τη χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, κάτι που η χώρα ήθελε να αποφύγει.

Στο τραπέζι μάλιστα, σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και το Ρόιτερ που επικαλούνταν ανώνυμες πηγές, φερόταν να είχε πέσει ακόμη μία πρόταση για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός. Να αγοραστεί με κάποιο κούρεμα από κοινοπραξία τραπεζών της Αργεντινής το χρέος των 1,5 δισ. ευρώ που έχουν τα hedge funds.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι σε άλλη προσπάθεια να βρεθεί λύση επενδυτές που έχουν ομόλογα της Αργεντινής σε ευρώ φερόταν να έχουν συμφωνήσει να παραιτηθούν από ειδική ρήτρα (RUFO) που δεν επέτρεπε στην Αργεντινή να προσφέρει σε άλλους επενδυτές καλύτερους όρους από ό,τι προσφέρει σε αυτούς. Εχει τονισθεί πολλές φορές από την Αργεντινή ότι η ρήτρα αυτή δεν της επέτρεπε να συμφωνήσει με τα hedge funds.