Ο γάλλος πρωθυπουργός μίλησε απλώς για «προσπάθειες»: προσπάθειες «δίκαιες», «συλλογικές», «δίκαια κατανεμημένες». Δεν πρόκειται για «μέτρα λιτότητας», επέμεινε, την πολιτική αυτή δεν την επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, που πιέζουν πάντως τη Γαλλία για μείωση του ελλείμματος σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, αλλά η αρχή της «εθνικής κυριαρχίας». «Πρέπει να πούμε την αλήθεια στους Γάλλους», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς, «οι δημόσιες δαπάνες μας ξεπερνούν το 57% του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας, πρέπει να σπάσουμε αυτή τη λογική του χρέους που μας κρατά δεμένα τα χέρια». «Η λιτότητα που δεν λέει το όνομά της» απεφάνθη η «Μοντ». Από την πλευρά της, η «Λιμπερασιόν» προτίμησε να τιτλοφορήσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βαλς για την περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2015-2017 με μια απλή, λαϊκή λέξη: «Η λυπητερή». Και μετά, άρχισε η γκρίνια στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

Τη «λυπητερή», ο νέος πρωθυπουργός του Φρανσουά Ολάντ την ανακοίνωσε την Τετάρτη έπειτα από μια χειραψία με τον γάλλο πρόεδρο στα σκαλοπάτια του Ελιζέ, που θα μπορούσε να έχει τη λεζάντα «Και ο Ολάντ είπε στον Βαλς: «καλό κουράγιο»». Για πρώτη φορά, γάλλος πρωθυπουργός αντικαθιστά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί το υπουργικό Συμβούλιο. Για πρώτη φορά, επίσης, γάλλος πρωθυπουργός ανακοινώνει από το Ελιζέ ένα σχέδιο που μέχρι τώρα είχε πάρει πάνω του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Μπορεί να δει κανείς σε όλα αυτά το σημάδι ότι ο Ολάντ διατηρεί το πάνω χέρι και δεν διστάζει να στείλει στο μέτωπο τον πρωθυπουργό του» σχολιάζει η «Λιμπερασιόν». «Ή ότι ο πρόεδρος είναι υπερβολικά αδύναμος για να αντιπαρέλθει τη δημοτικότητα του Μανουέλ Βαλς».

Ο νέος πρωθυπουργός, πάντως, δεν παρουσιάζει αναλυτική λίστα των μέτρων, μόνο τους γενικούς άξονες. Η προσπάθεια θα κατανεμηθεί ανάμεσα στο κράτος (που θα κληθεί να περικόψει 18 δισεκατομμύρια ευρώ), την τοπική αυτοδιοίκηση (11 δισ.), την Υγεία (11 δισ.) και τις λοιπές κοινωνικές δαπάνες (10 δισ.). Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα παραμείνουν παγωμένοι έως το 2017. Παγώνουν επίσης έως τον Οκτώβριο του 2015 οι πλήρεις βασικές συντάξεις, με εξαίρεση τις χαμηλότερες συντάξεις, όπως και τα κοινωνικά επιδόματα, εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα προς τους ασθενέστερους. Με εξαίρεση τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί και τα υπουργεία θα κληθούν να περικόψουν τις δαπάνες τους. Τα υπόλοιπα, οι Γάλλοι θα τα μάθουν την ερχόμενη εβδομάδα. «Δεν μπορούσαν να επιστρέψουν οι βουλευτές από τις διακοπές τους και να ανακαλύψουν μονομιάς αναλυτική λίστα μέτρων» εξήγησε κυβερνητική πηγή. Την οργή στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, πάντως, ο Βαλς δεν την απέφυγε. «Η σοσιαλιστική ομάδα ανακάλυψε, μέσα σε μια απόλυτη σιωπή, τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Απαράδεκτες και ως προς τη μορφή και ως προς το περιεχόμενο» δήλωσε ο βουλευτής Κριστιάν Πολ. «Συζήτηση πάντα μπορούμε να κάνουμε, αλλά η αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση είναι επιβεβλημένη», εξέδωσε μια πρώτη προειδοποίηση ο νέος επικεφαλής του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.