Οι τετραμερείς συζητήσεις μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ουκρανική κρίση συνεχίζονται στη Γενεύη, με τους συμμετέχοντες να εργάζονται για τη σύνταξη μιας κοινής ανακοίνωσης, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Οι τέσσερις πλευρές εργάζονται για τη σύνταξη μιας κοινής ανακοίνωσης στην οποία θα αναφέρονται τα επόμενα στάδια για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, όμως δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, επεσήμανε μια δυτική διπλωματική πηγή.

Περισσότερες από δύο ώρες από τη στιγμή που αρχικά αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί η τετραμερής συνάντηση, οι επικεφαλής της διπλωματίας των τεσσάρων πλευρών συνεχίζουν τη συνάντησή η οποία ξεκίνησε περίπου στις 12:00 ώρα Ελλάδας.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσα, ο ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ, ο αμερικανός Τζον Κέρι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον συμμετέχουν σε αυτή την τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Γενεύης.

Νωρίτερα ο Κέρι συναντήθηκε ξεχωριστά με κάθε έναν από τους ομολόγους του.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι δεν έχει «μεγάλες προσδοκίες» από τις τετραμερείς συνομιλίες.

«Δεν έχω μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση, καθώς δεν εμπιστεύομαι τη ρωσική πλευρά. Η Ρωσία επικεντρώνεται σε ένα μόνο πράγμα και αυτό είναι η περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε ο Γιατσενιούκ.

Εξάλλου ο Γιατσενιούκ κατηγόρησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι προσπαθεί να εμποδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα ευθύνεται για τους θανάτους στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Η Ρωσία παίζει ένα μόνο παιχνίδι: της περαιτέρω επιδείνωσης, της περαιτέρω πρόκλησης γιατί ο στόχος, τον οποίο ανακοίνωσε σήμερα επισήμως ο Πούτιν, είναι να σαμποτάρει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου», υπογράμμισε ο ουκρανός πρωθυπουργός.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία διεξάγεται με ανεπίτρεπτο τρόπο και ότι η Ρωσία δεν θα θεωρήσει τα αποτελέσματά τους νόμιμα, αν συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο.