Ενταση επικρατεί στην πόλη Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Χθες φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν και πάλι το κυβερνείο της πόλης υψώνοντας τη ρωσική σημαία, μόλις λίγες ώρες αφότου οι ουκρανικές Αρχές είχαν κατορθώσει να υψώσουν τη δική τους σημαία εκεί, για πρώτη φορά μετά την περασμένη Κυριακή.

Την ώρα που οι εκατοντάδες φιλορώσοι ακτιβιστές καταλάμβαναν εκ νέου το κτίριο, μια άλλη διαδήλωση εξελισσόταν στην πόλη υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου, με πλακάτ που έγραφαν «Είμαι Ρώσος, μη με προστατεύσετε» –ένδειξη ότι η πόλη είναι διχασμένη.

Οι φιλορώσοι διαδηλωτές που τις πρώτες ημέρες έφθαναν τους 1.000 αλλά τώρα εμφανίζονται λιγότεροι κατέλαβαν το κτίριο του κυβερνείου της πόλης απ’ όπου κατάγεται ο ανατραπείς πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς την Κυριακή, όμως η ουκρανική αστυνομία τούς έπεισε να φύγουν χθες το πρωί όταν ανακοίνωσε ότι υπάρχει απειλή για τοποθέτηση βόμβας. Μόλις έφυγαν οι αστυνομικοί ύψωσαν την ουκρανική σημαία.

Η ανακατάληψη έγινε με επικεφαλής τον ντόπιο επιχειρηματία Πάβελ Γκουμπάρεφ που αυτοδιορίσθηκε κυβερνήτης του Ντονέτσκ και απαιτεί από την τοπική αστυνομία να υπακούει στις εντολές του. Μάλιστα συνέστησε μια Λαϊκή Επιτροπή η οποία, όπως είπε, θα αναλάβει τις υποθέσεις της πόλης που βρίσκεται στην πιο προηγμένη βιομηχανικά περιοχή της Ουκρανίας. Την Τρίτη, μάλιστα, η Επιτροπή έκανε την πρώτη της συνεδρίαση και ο Γκουμπάρεφ δεν έχασε χρόνο: «Θέλω το Ντονέτσκ να αποτελέσει κομμάτι της Ρωσίας» λέει συνέχεια στους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο, που φωνάζουν «Ρωσία, Ρωσία».

Το Ντονέτσκ είναι η περιοχή όπου σημειώνονται οι πιο επίμονες φιλορωσικές διαδηλώσεις, οδηγώντας το Κίεβο να καταγγείλει τη Μόσχα ότι τις οργανώνει προκειμένου να δημιουργηθεί μια δικαιολογία για ένοπλη επέμβαση. «Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε τη λαϊκή εξουσία στην περιοχή του Ντονέτσκ και δεν θα υποχωρήσουμε. Εχουμε τεράστια υποστήριξη» δήλωσε χθες ο Γκουμπάρεφ μπροστά από το κυβερνείο. Η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας διόρισε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, τον βαρόνο της βιομηχανίας μετάλλου Σεργκέι Ταρούτα, κυβερνήτη του Ντονέτσκ, σε μια ένδειξη ότι οι ισχυροί ολιγάρχες, πολλοί εκ των οποίων έως τώρα υποστήριζαν τον Γιανουκόβιτς, στρέφονται εναντίον του.

ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ. Ο Ταρούτα δεν έχει εμφανισθεί ακόμα στο Ντονέτσκ, παρουσιάσθηκε όμως στην τηλεόραση λέγοντας ότι χρειάζεται να αλλάξει η ηγεσία της τοπικής αστυνομίας. Το Κίεβο δεν χρησιμοποιεί βία για να καταλάβει το κυβερνείο του Ντονέτσκ προκειμένου να αποφύγει επεισόδια που μπορεί να προκαλέσουν ρωσική στρατιωτική δράση.

Ο αυτόκλητος διοικητής ζητάει ρωσική επέμβαση

Ο αυτοδιορισθείς φιλορώσος κυβερνήτης Πάβελ Γκουμπάρεφ δήλωσε ότι θα ζητήσει την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ντονέτσκ το Σάββατο. «Εκείνη την ημέρα θα συνεδριάσει η Λαϊκή Επιτροπή», λέει. «Και τότε θα λάβουμε την απόφαση για τις ρωσικές μονάδες. Το Κίεβο ασχολείται με τις δικές του υποθέσεις και οι τοπικοί βουλευτές φοβούνται πολύ να κάνουν οτιδήποτε. Είναι ώρα να αναλάβουμε εμείς τις αποφάσεις εδώ πέρα». Ο Γκουμπάρεφ διευκρινίζει ότι θα ζητήσει την αποστολή ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων καθώς «είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθεί η τάξη». Διακήρυξε επίσης ότι θα κατασχέσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε ουκρανούς ολιγάρχες.