«Εχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε εκ βάθρων τη χώρα μας!», φώναζε από το βήμα το Σάββατο στην Πλατεία Μιχαϊλίβσκα του Κιέβου. «Θα αποκλείσουμε ειρηνικά το κυβερνητικό κτίριο και δεν θα τους αφήσουμε να δουλέψουν», είπε χθες στους 10.000 διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας της ουκρανικής πρωτεύουσας. Με ύψος 2,02 μέτρα και βάρος 112 κιλά, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας στην κατηγορία βαρέων βαρών Βιτάλι Κλίτσκο ξέρει να επιβάλλεται. Επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ουντάρ από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012, υποψήφιος εδώ και μερικές ημέρες της ενωμένης αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του 2015, θέλει να οδηγήσει την Ουκρανία προς την ΕΕ και να βγάλει νοκάουτ τις «αυταρχικές πολιτικές» του Γιανουκόβιτς.

Ο Κλίτσκο είναι μία από αυτές τις σπάνιες success stories της ανεξάρτητης Ουκρανίας. Από πατέρα στρατιωτικό, τόσο ο ίδιος όσο και ο μικρότερος αδελφός του Βλαντίμιρ έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο άθλημα από τη δεκαετία του 1990. Με 47 αγώνες και 45 νίκες στο ενεργητικό του, οι 41 με νοκάουτ, ο Βιτάλι είναι επίσης ο πρώτος αθλητής υψηλού επιπέδου που ολοκλήρωσε διδακτορική εργασία –εξού και το παρατσούκλι «δόκτωρ σιδερένια γροθιά». Πατώντας πάνω στην αδιαμφισβήτητη δημοτικότητά του και προετοιμάζοντας ενδεχομένως την αθλητική συνταξιοδότησή του, ρίχτηκε στο ρινγκ της πολιτικής. Επειτα από δύο άκαρπες υποψηφιότητες για τη δημαρχία του Κιέβου, βρήκε στο δικαστικό μένος τού καθεστώτος εναντίον της Γιούλια Τιμοσένκο τον λόγο της πολιτικής ύπαρξής του.

Κάποιοι αναλυτές επιμένουν πως η μέχρι σήμερα πορεία του στο Κοινοβούλιο υπήρξε στην καλύτερη περίπτωση χλιαρή και πως, ακόμα και τώρα που έχει αναγορευτεί σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη των διαδηλωτών, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. «Ο Κλίτσκο έχει ζήσει πολύ καιρό στη Γερμανία, έχει ευρωπαϊκή νοοτροπία», δήλωνε πάντως τις προάλλες για αυτόν μια νεαρή διαδηλώτρια. «Επιπλέον, ίσως είναι ένας από τους ελάχιστους Ουκρανούς που έγιναν πλούσιοι με τίμιο τρόπο. Οταν μιλάει λοιπόν για μάχη εναντίον της διαφθοράς, τον πιστεύω. Επιπλέον, είμαι μεγάλη φαν του ως πυγμάχου!».