«Οι εχθροί της Βρετανίας τρίβουν τα χέρια τους με τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν», τόνισε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, Τζον Σόερς, καταθέτοντας την Πέμπτη ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Οι διαρροές του Σνόουντεν έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβλαβείς και έθεσαν συγκεκριμένες επιχειρήσεις μας σε κίνδυνο. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αντίπαλοί μας τρίβουν τα χέρια τους με χαρά, η δε Αλ Κάιντα πραγματικά το απολαμβάνει», πρόσθεσε.

Οι επικεφαλής των τριών κεντρικών υπηρεσιών πληροφοριών της Βρετανίας εμφανίστηκαν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, υπερασπιζόμενοι τα προγράμματα παρακολουθήσεων.

Σε μία σπάνια κίνηση, μάλιστα, η ακρόαση μεταδόθηκε από την τηλεόραση (με δύο λεπτά καθυστέρηση, ώστε να αποφευχθεί τυχόν διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών).

Το απόγευμα της Πέμπτης, ενώπιον της επιτροπής πληροφοριών εμφανίστηκαν ο επικεφαλής της MI6, σερ Τζον Σόγερς, ο διευθυντής της GCHQ σερ Αιεν Λόμπαν και ο επικεφαλής της MI5 Αντριου Πάρκερ.

Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών που ξεκίνησαν από τα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Εντουαρντ Σνόουντεν έχουν εκθέσει και την «αδελφή» της αμερικανικής NSA στο Λονδίνο, τη βρετανική GCHQ.