Το χρονικό ενός αφανισμού που συνέβη πριν από 200 και πλέον εκατομμύρια χρόνια και άνοιξε τον δρόμο για την κυριαρχία των δεινοσαύρων θα επιδιώξουν να ανασυνθέσουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, πραγματοποιώντας μία γεώτρηση σε βάθος 500 μέτρων.

Η περιοχή όπου θα γίνει η γεώτρηση για να ληφθούν δείγματα βαθιά από το υπέδαφος, που χρονολογείται από εκείνη την αρχέγονη εποχή, είναι το απολιθωμένο δάσος στο Εθνικό Πάρκο της Αριζόνας. Οπως αναφέρει η επιθεώρηση «Nature», οι γεωλόγοι θα επιδιώξουν να εντοπίσουν μέσα στο έδαφος και τα πετρώματα, απολιθώματα πρώιμων μικρών δεινοσαύρων αλλά και μεγάλων πλασμάτων που έμοιαζαν με κροκόδειλο, όπως ο φυτόσαυρος. Στα δείγματα που θα λάβουν από μεγάλο βάθος ευελπιστούν να εντοπίσουν επίσης απολιθωμένα φύλλα, γύρη και συστατικά στοιχεία ενός ολόκληρου οικοσυστήματος.

Η εποχή που ενδιαφέρει τους επιστήμονες είναι η περίοδος του Τριασίου. Στο χρονικό διάστημα πριν από 235 εκατομμύρια έως 205 εκατομμύρια χρόνια συνέβη ένας μαζικός αφανισμός ειδών στη Γη και στη συνέχεια άνοιξε ο δρόμος για την εμφάνιση των δεινοσαύρων.

Εκείνη την εποχή η χερσαία Γη είχε διαφορετική μορφή, καθώς οι ήπειροι ήταν ενωμένες σε μία υπερήπειρο, την Παγγαία, που άρχιζε σιγά σιγά να διασπάται. Οι επιστήμονες ελπίζουν να αξιοποιήσουν την ύπαρξη ραδιενεργού ουρανίου στα στρώματα ηφαιστειακής στάχτης των δειγμάτων που θα λάβουν, ώστε να χρονολογήσουν τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο.

Ο Τζον Γκέισμαν, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, λέει ότι «το απολιθωμένο δάσος της Αριζόνας αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουμε να συνθέσουμε την ακολουθία των γεγονότων που συνέβησαν κατά το Τριάσιο».