Μέχρι σήμερα, οι νέοι και εντυπωσιακοί φουτουριστικοί ουρανοξύστες του Λονδίνου κατηγορούνταν από τους κατοίκους της βρετανικής πρωτεύουσας ότι κόβουν τη θέα. Ενας από αυτούς όμως κατηγορείται επίσης και για το λειώσιμο κάποιων πλαστικών εξαρτημάτων μιας Τζάγκουαρ.

Πριν από μερικές ημέρες ο Μάρτιν Λίντσεϊ πάρκαρε το αυτοκίνητό του σε έναν δρόμο στην καρδιά του City στο Λονδίνο και πήγε να ολοκληρώσει κάποιες δουλειές. Οταν έπειτα από μόλις μία ώρα επέστρεψε στο αυτοκίνητό του, διαπίστωσε έκπληκτος πως ο αριστερός καθρέφτης, κάποια πλαστικά εξωτερικά εξαρτήματα, καθώς και το σήμα της Τζάγκουάρ του είχαν (σχεδόν) λειώσει. Σύμφωνα με τον άτυχο ιδιοκτήτη, το αυτοκίνητό του καταστράφηκε από την ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλά ο αποκαλούμενος Walkie Talkie –ένας από τους πολλούς ουρανοξύστες που ανεγείρονται στο διάσημο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου –στο σημείο όπου το είχε παρκάρει.

Ο νέος ουρανοξύστης –τον σχεδίασε ο διάσημος ουρουγουανός αρχιτέκτονας Ραφαέλ Βινόλι και η κατασκευή του πρόκειται να κοστίσει παραπάνω από 200 εκατ. στερλίνες –αποκαλείται από τους Λονδρέζους Walkie Talkie χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του. Εξαιτίας της έλλειψης χώρου στο πυκνοδομημένο City, η βάση του κτιρίου και οι πρώτοι από τους τριάντα επτά ορόφους του είναι σχετικά στενοί ενώ οι υπόλοιποι διευρύνονται σταδιακά και κλίνουν προς τα μέσα όσο το κτίριο ανεβαίνει σε ύψος. Ομως η καμπυλότητα του κτιρίου έχει αποτέλεσμα τη μετατροπή του σε ένα τεράστιο κάτοπτρο. Καθώς ο ήλιος αντανακλάται πάνω στην κοίλη επιφάνεια του κτιρίου, οι ακτίνες του που φθάνουν σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες εστιάζονται σε ένα μόνο σημείο. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να λειώσουν ακόμη και ένα αυτοκίνητο, τουλάχιστον μερικώς.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μια αντανάκλαση» ανέφερε στο BBC ο Κρις Σέφερντ από το Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών. «Στην περίπτωση που ένα κτίριο έχει μεγάλη καμπυλότητα και αυτή καλύπτεται από γυάλινα επίπεδα παράθυρα τα οποία λειτουργούν σαν καθρέπτες, τότε όλες οι αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός καταλήγουν στο ίδιο σημείο». Οι κατασκευαστές του Walkie Talkie δήλωσαν πως αναζητούν τρόπους για την επίλυση του αναπάντεχου αυτού προβλήματος.

«Το φαινόμενο προκαλείται από την άνοδο του ήλιου σε συγκεκριμένη θέση στον ουρανό αυτή την εποχή. Τώρα διαρκεί περίπου δύο ώρες την ημέρα και θεωρείται ότι θα συνεχιστεί για περίπου δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη» ανέφεραν οι εταιρείες Land Securities and Canary Wharf, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι ώσπου να επιλυθεί το ζήτημα, τρεις χώροι στάθμευσης στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα διατίθενται προς χρήση.

Ανάλογα προβλήματα παρουσίασε το 2003 και ένα άλλο διάσημο κτίριο, το Μέγαρο Μουσικής του Γουόλτ Ντίσνεϊ στο Λος Αντζελες.