Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον – εν μέσω θέρους – να μπλοκάρει την πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου στην επικράτεια.

Μόλις το μέτρο εφαρμοστεί, κανείς δεν θα μπορεί να βλέπει πορνό στον υπολογιστή του, εκτός εάν… δηλώσει ρητά στον πάροχο διαδικτυακών υπηρεσιών στον οποίο έχει συνδρομή ότι θέλει να εξαιρεθεί της απαγόρευσης (καθιστώντας, έτσι, γνωστό ότι θέλει να βλέπει πορνογραφικό υλικό).

Η βρετανική εφημερίδα Independent φιλοξενεί την είδηση υπό τον τίτλο «Λογοκρισία στο Διαδίκτυο», ενώ πολλοί αναγνώστες της επικρίνουν, με σχόλιά τους, τα σχέδια του Πρωθυπουργού. Παράλληλα, η οργάνωση Index on Censorship έκανε λόγο για «ένα είδος λογοκρισίας από προεπιλογή».

Οπως είπε ο κ. Κάμερον, από το τέλος του 2013 όλοι οι νέοι υπολογιστές που θα πωλούνται θα περιέχουν ειδικά φίλτρα ενεργοποιημένα από προεπιλογή, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητήσουν εκ των υστέρων να τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε πορνογραφικούς ιστότοπους.

Η πρόσβαση στην online πορνογραφία «διαβρώνει την παιδική ηλικία» είπε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κάμερον ζήτησε να μπλοκαριστούν από τις μηχανές αναζήτησης ορισμένοι «φρικιαστικοί» όροι, που σημαίνει ότι το Google ή το Bing δεν θα εμφανίζουν αποτελέσματα αναζήτησης όταν κάποιος πληκτρολογεί αυτές τις λέξεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η κατοχή πορνογραφικού υλικού στο οποίο απεικονίζονται πράξεις βιασμού θα διώκεται από τον νόμο.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να «στραγγίξει την αγορά» των εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αρχίζοντας μια εκστρατεία με τη βοήθεια της Αστυνομίας και των παρόχων Διαδικτύου, με στόχο τη δίωξη τόσο των παραγωγών αυτού του περιεχομένου, όσο και των ανθρώπων που το προμηθεύονται.