Ο αιγυπτιακός Στρατός απομάκρυνε χθες από τα καθήκοντά του τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, αναστέλλοντας το Σύνταγμα και εγκαθιστώντας προσωρινή κυβέρνηση. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Αλ Σίσι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δύο ώρες αφότου είχε λήξει το τελεσίγραφο που έδωσε στον Μόρσι για να παραιτηθεί, τόνισε ότι ο Στρατός ανταποκρίνεται με τον τρόπο αυτόν στα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που αντιτάχθηκαν με μεγάλες διαδηλώσεις τον τελευταίο καιρό στην ισλαμική ατζέντα του Μόρσι και των συμμάχων του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η παρέμβαση του Στρατού σηματοδοτεί μια ταραχώδη νέα φάση στην πολιτική σκηνή της πολυπληθέστερης αραβικής χώρας, όπου ο προκάτοχος του Μόρσι Χόσνι Μουμπάρακ ανατράπηκε το 2011, στην πιο θεαματική αλλαγή εξουσίας της Αραβικής Ανοιξης. Ηδη αργά χθες το βράδυ αντίπαλοι και υποστηρικτές του Μόρσι συγκρούστηκαν στην Αλεξάνδρεια.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της νέας κυβέρνησης –που παρουσίασε ο στρατηγός Αλ Σίσι περιστοιχισμένος από θρησκευτικούς ηγέτες όπως ο σεΐχης Αχμαντ αλ Τάγεμπ και ο Πάπας των Κοπτών Ταουάντρο Β’ και στελέχη της αντιπολίτευσης όπως ο Ελ Μπαραντέι –τον Μόρσι αντικαθιστά προσωρινά ως μεταβατικός αρχηγός του κράτους ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντλί Μανσούρ, που αναμένεται να ορκιστεί σήμερα για να προετοιμάσει τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Εξήγγειλε επίσης τον σχηματισμό επιτροπής η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα, τον σχηματισμό επιτροπής εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας, καθώς και την επιβολή νέας δεοντολογίας στα ΜΜΕ, μία κίνηση που δείχνει ότι θα επιβληθεί κάποιου είδους λογοκρισία. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι «η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε», προσθέτοντας πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο Στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Η ομιλία του Αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην Πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο Στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Την ίδια ώρα, και ενώ μονάδες του Στρατού είχαν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία της πόλης αλλά και μέσα στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο Μόρσι μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία φρουρούμενος, αλλά μέσα από τους λογαριασμούς του στο facebook και στο twitter έκανε λόγο για «πραξικόπημα στο οποίο αντιδρούν όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι της χώρας», καλώντας παράλληλα τους Αιγυπτίους να μην οδηγηθούν «σε λουτρό αίματος». Οι οπαδοί του όμως, που είχαν συγκεντρωθεί σε προάστιο του Καΐρου, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την ανακοίνωση του Στρατού αντέδρασαν με οργή: έσπασαν πεζοδρόμια και έφτιαξαν σωρούς από πέτρες φωνάζοντας: «Ακυρος ο Σίσι. Το Ισλάμ έρχεται. Δεν φεύγουμε!»

Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25 της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του Αλ Σίσι. Δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το Αλ Χάφεζ και το Αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα, ενώ αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.

Πανηγυρισμοί

Πυροτεχνήματα μετετρέψαν τη νύχτα σε ημέρα, στο κέντρο του Καΐρου. Καθώς το τεράστιο πλήθος πανηγύριζε, κομφετί γέμισαν την ατμόσφαιρα ενώ με λέιζερ γραφόταν στα πολυώροφα κτίρια της πλατείας:«Ο Μόρσι έφυγε!»