Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ θα είναι από τα κυρίαρχα θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής του G8 που αρχίζει σήμερα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου πολύ ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία, το θέμα των παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ιράν.

Η ασφάλεια στη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στο Ενισκίλεν –80 χιλιόμετρα από το Μπέλφαστ –θα είναι εντυπωσιακή, αφού σε αυτή θα συμμετάσχουν εκτός από τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που είναι ο «οικοδεσπότης», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καταφτάνει στο G8 αποδυναμωμένος λόγω του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από τη NSA, ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας.

Οι επαφές μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Βλαντίμιρ Πούτιν μάλιστα αναμένεται ότι θα κλέψουν την παράσταση, αφού οι πολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «τρέχουν» με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ο Ομπάμα σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Πούτιν, όπου οι δύο ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν χειραψία μπροστά στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, αναμένεται ότι θα πιέσει τον ρώσο Πρόεδρο να σταματήσει να εξοπλίζει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Οι Ευρωπαίοι έχουν άρει το εμπάργκο όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς, κάτι για το οποίο η Ρωσία είναι αντίθετη, εξακολουθώντας να στηρίζει πολιτικά και στρατιωτικά την κυβέρνηση Ασαντ. Το θέμα συζήτησε χθες ο ρώσος Πρόεδρος σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κάμερον στο Λονδίνο. Οι Ευρωπαίοι και ο Ομπάμα θα εξετάσουν επίσης στοιχεία που υπάρχουν για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών και επιδιώκουν τώρα να αποφασίσουν από κοινού με τους συμμάχους τους τα επόμενα βήματα.

Μείζον θέμα της Συνόδου του G8 θα είναι επίσης το θέμα των παρακολουθήσεων από τη NSA. Οπως σημείωσε ο σύμβουλος του αμερικανού Προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας Μπεν Ρόουντς, κατά τη διάρκεια του G8 ο Ομπάμα θα υπερασπιστεί τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στα χέρια της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, θα επιδιώξει να διαβεβαιώσει τους υπόλοιπους ηγέτες πως λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα από τις παρακολουθήσεις είναι ασφαλή.

Με τις εξελίξεις όμως στη Συρία, το Ιράν αλλά και το μέτωπο των παρακολουθήσεων από τη NSA στις ΗΠΑ να τρέχουν, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα προσπαθήσει μόνο να πιέσει τη Ρωσία για περισσότερες παραχωρήσεις, αλλά θα προσπαθήσει να ισχυροποιήσει και τις υπάρχουσες συμμαχίες του. Το έδαφος προετοίμασε από την Παρασκευή ο σύμβουλος ασφαλείας του Ομπάμα Μπεν Ρόουντς, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πλήρως τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών ελευθεριών. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα μέλη του G8 μοιράζονται κοινά συμφέροντα όσον αφορά την ασφάλεια και θα εργαστούν μαζί για να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος του G8, ο Ντέιβιντ Κάμερον πιέζει να ληφθεί κοινή δράση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε παγκόσμιο επίπεδο, πιέζοντας μεταξύ άλλων φορολογικούς παραδείσους που έχουν στενές σχέσεις με τη Βρετανία να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Λίγες ώρες πριν να ξεκινήσει το G8 γίνονταν συνεχείς διαβουλεύσεις ώστε να συμφωνηθεί ανταλλαγή πληροφοριών για εταιρείες που δηλώνουν ως έδρα τέτοιους φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι οι Βερμούδες και οι Παρθένοι Νήσοι. Ο Κάμερον ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους τέτοιων φορολογικών παραδείσων στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου βρίσκεται η πρωθυπουργική κατοικία, επετεύχθη «πολύ καλή» πρόοδος.

«Οι αντάρτες τρώνε ανθρώπινα όργανα»

«Γιατί η Δύση θέλει να εξοπλίσει τους σύρους αντάρτες, που τρώνε ανθρώπινα όργανα;» διερωτήθηκε χθες δημοσίως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνοντας ότι θέλει ωστόσονα δημιουργήσει τις συνθήκες γιατην επίλυση της σύγκρουσης