Η τουρκική κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, δήλωσε αργά χθες το βράδυ, έπειτα από συνάντηση που είχε ο τούρκος Πρωθυπουργός με «αντιπροσωπεία των διαδηλωτών», ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χουσεΐν Τσελίκ. Μαζί με αυτό το καρότο, εν τούτοις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτεινε μέσω του Τσελίκ προς τους διαδηλωτές και ένα μαστίγιο: τους διέταξε να εγκαταλείψουν, υπό την απειλή αστυνομικής επέμβασης, το Γκεζί, το τελευταίο οχυρό τους μετά τη βίαιη ανακατάληψη της Πλατείας Ταξίμ από την Αστυνομία. «Εχω δώσει εντολές στον υπουργό Εσωτερικών. Σε 24 ώρες θα έχουν τελειώσει όλα», είχε διακηρύξει νωρίτερα ο Ερντογάν, στο πέρας άλλης συνάντησης που είχε με μέλη της Ενωσης τούρκων καταστηματαρχών.

Η Αστυνομία επέδραμε στην Πλατεία Ταξίμ το πρωί της Τρίτης, 12 ημέρες μετά την πρώτη, βίαιη αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των ειρηνικών ακτιβιστών από το Γκεζί, έντεκα ημέρες μετά την κατάληψη της πλατείας από διαδηλωτές. Ακολούθησε, το απόγευμα της Τρίτης, και νέα επιχείρηση εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν επιστρέψει στην Ταξίμ. Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν επί ώρες ανάμεσα σε αστυνομικούς και μικρές ομάδες διαδηλωτών. Συνολικά 620 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα μωρό ενός έτους, προστέθηκαν στον κατάλογο των 5.000 τραυματισμένων. Χθες το πρωί, η Πλατεία Ταξίμ άνοιξε εκ νέου στην κυκλοφορία. Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές όμως παρέμεναν στο Γκεζί. Χιλιάδες δικηγόροι διαδήλωσαν σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα, καταγγέλλοντας την προσαγωγή και την «κακομεταχείριση» 72 συναδέλφων τους που διαμαρτύρονταν για την αστυνομική καταστολή την Τρίτη. Ευρώπη και ΗΠΑ καλούσαν τον Ερντογάν να αρχίσει διάλογο με τους διαδηλωτές, εκφράζοντας σε διάφορους τόνους αποδοκιμασία για τους χειρισμούς του και την αστυνομική βία. Εμμέσως πλην σαφώς, η ΕΕ προειδοποιούσε την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας πως οι αντιδράσεις της μπορεί να περιπλέξουν την εύθραυστη αναθέρμανση της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ». Χθες το πρωί, ο θεωρούμενος ως πιο μετριοπαθής από τον Ερντογάν Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε χρέος της κυβέρνησης να ακούσει τα παράπονα των διαδηλωτών, συμφωνώντας πάντως με τον Πρωθυπουργό της χώρας πως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο την αναταραχή και να δίνει «ευκαιρίες στη βία». Λίγες ώρες αργότερα ο Ερντογάν δέχθηκε στην Αγκυρα, όπως είχε προαναγγείλει, 11μελή «αντιπροσωπεία των διαδηλωτών», ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν ακαδημαϊκοί, φοιτητές και καλλιτέχνες. Η ομάδα Αλληλεγγύη στην Ταξίμ, όμως, που πρώτη δραστηριοποιήθηκε κατά των σχεδίων ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, χαρακτήρισε τη συνάντηση προπέτασμα καπνού –κανένα μέλος της, διευκρίνισε, δεν είχε προσκληθεί. Πέραν του «σε 24 ώρες όλα θα έχουν τελειώσει», ο Ερντογάν άφησε τον αντιπρόεδρο του AKP να πει όσα ήθελε να πει.

Ο Τσελίκ διευκρίνισε πως το ενδεχόμενο δημοψήφισμα θα αφορά μόνο τα σχέδια κατασκευής στο Γκεζί ρεπλίκας οθωμανικού στρατώνα· η σχεδιαζόμενη κατεδάφιση του Πολιτιστικού Κέντρου Ατατούρκ δεν είναι προς συζήτηση, βρίσκεται όπως είπε σε σεισμογενή ζώνη και πρέπει να κατεδαφιστεί. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν διαμήνυσε στους καταληψίες του Γκεζί πως η κυβέρνηση δεν θα τους επιτρέψει να παραμείνουν εκεί «μέχρι την ημέρα της κρίσης». Το κυβερνών ΑΚΡ προετοιμάζει ογκώδεις διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο. Δεχόμενος, εφόσον πράγματι το δεχθεί, το δημοψήφισμα ο Ερντογάν αποκρούει τις καταγγελίες περί αυξανόμενου αυταρχισμού. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η ευρεία βάση των οπαδών του.

Πρόστιμο στην ενημέρωση

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, η αρμόδια Αρχή επέβαλε πρόστιμα σε τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με το επιχείρημα της υποκίνησης σε βία