Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εργασιών της κατασκευής ενός εντυπωσιακού, φουτουριστικού σκάφους που θα εξερευνά τη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό Ωκεανό έχει ήδη ξεκινήσει.

Σε 178 ημέρες επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στη Γαλλία και θα βάλουν μπρος το μεγαλεπήβολο σχέδιο ενός αρχιτέκτονα, ενός ωκεανογράφου και ενός αστροναύτη: έναυβρίδιο θαλάσσιας πλατφόρμας και βαθυσκάφους που μοιάζει με… ιππόκαμπο. Στο ταξίδι του είναι πιθανόν να συμπεριλάβει και την Ελλάδα, καθώς θα βρίσκεται τα επόμενα τρία χρόνια στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό.

Το SeaOrbiter, όπως είναι το όνομα του σκάφους ή αλλιώς του θαλάσσιου διαστημόπλοιο, θα προσφέρει τη δυνατότητα μιας κινητής μονάδας εξερεύνησης που αναδύεται έως και 12 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού. Ο εξοπλισμός του θα τους επιτρέπει να κατεβαίνουν στη θαλάσσια άβυσσο έως και στα 6.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Οι συνθήκες που θα επικρατούν στο SeaOrbiter θα μοιάζουν με εκείνες ενός διαστημοπλοίου. Γι’ αυτό σε συνεργασία με τη NASA οι αστροναύτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ασκήσεις προσομοίωσης και να προετοιμάζονται για τα ταξίδια τους στο Διάστημα.

Στους χώρους του θα υπάρχουν τεράστια ενυδρεία στα οποία θα φιλοξενούνται τα θαλάσσια είδη που θα συλλέγονται από τους ειδικούς.

Το κόστος κατασκευής θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. δολάρια. Το ύψος του θα φτάνει τα 58 μέτρα – εκ των οποίων τα 31 μέτρα θα είναι κάτω από το νερό. Σε αυτό θα επιβιβαστούν 22 άνθρωποι, ενώ κάθε ταξίδι τους θα διαρκεί έως έξι μήνες.

Η κίνησή του θα ακολουθεί τα ωκεάνια ρεύματα και θα αντλεί ενέργεια από τον Ηλιο, τον άνεμο και τα κύματα.

Ο Ζακ Ρουζερί σχεδίασε το SeaOrbiter αφού πέρασε ώρες παρατηρώντας τους ιππόκαμπους. Το δημιούργημα του γάλλου αρχιτέκτονα ακολουθεί τη γραμμή του βαθυσκάφους, του πρώτου υποβρύχιου παρατηρητηρίου μεγάλου βάθους που χρησιμοποίησε ο Κουστό στις θαλάσσιες εξερευνήσεις του.