Σκληρά νέα μέτρα από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας μετά την απόρριψη από Δικαστήριο του πακέτου λιτότητας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2013 18:31 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 07/04/2013 22:15 |
Σκληρά νέα μέτρα από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας μετά την απόρριψη από Δικαστήριο του πακέτου λιτότητας
O Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ενώ εξαγγέλει νέα δύσκολα οικονομικά μέτρα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας μετά την απόρριψη τη νύχτα της Παρασκευής από το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίσιμων μέτρων λιτότητας από τον προϋπολογισμό του 2013, απόφαση που δημιουργεί «σοβαρές δυσκολίες» στην ανταπόκρισή της σε διεθνείς δεσμεύσεις που προβλέπει η δανειακή σύμβασή της.

Σε διάγγελμά του το βράδυ της Κυριακής ο Πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να λάβει πρόσθετα οικονομικά μέτρα που θα έχουν «ισοδύναμα αποτελέσματα» με αυτά που απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τέσσερα από εννέα αμφιλεγόμενα μέτρα λιτότητας στο φετινό προϋπολογισμό, μια απόφαση που επέφερε βαρύ κτύπημα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δεν δίνει εκτιμήσεις για το πόσο κοστίζουν τα απορριφθέντα μέτρα, όμως αναλυτές έχουν πει πως τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ καθαρών εσόδων και εξοικονομήσεων καταργούνται. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, πάντως απέρριψε για μια ακόμη φορά το Σάββατο, το αίτημα για πρόωρες εκλογές, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Οι συνθήκες φανερώνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει μέχρι το τέλος της περιόδου», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης

Την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο θα πραγματοποιηθεί μια ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

«Η Πορτογαλία αγωνίζεται να καταλήξει, σε αυτή τη συνάντηση, σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδό μας από το πρόγραμμα το 2013», είπε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μάρκες Γκουέδες.

Η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5,5% του ΑΕΠ φέτος από 6,4% το 2012, όταν έχασε το στόχο αλλά εξακολούθησε να επαινείται από τους πιστωτές της στην ΕΕ και στο ΔΝΤ για τις προσπάθειές της στη λιτότητα.

Οι δανειστές έχουν ήδη ελαφρύνει τους στόχους της Πορτογαλίας για το έλλειμμα δύο φορές αφότου συμφωνήθηκε το πακέτο «διάσωσης», αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας.


2
blades
07/04/2013 21:48
ετοιμαστείτε και εσείς για κουρεματάκι αλα Κύπρος
blades
07/04/2013 21:48
Κύπρος Νο2