Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λι Κετσιάνγκ, δεύτερος στην ιεραρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, εξελέγη, όπως αναμενόταν, Πρωθυπουργός της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο, η οποία κυβερνάται πλέον από νέα ηγετική ομάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Αλλαγή φρουράς στο Πεκίνο

Με τον διορισμό του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, η ολομέλεια της Εθνοσύνελευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ολοκλήρωσε την αλλαγή φρουράς στην κινεζική ηγεσία η οποία προετοιμαζόταν επί σειρά ετών.

Ο Λι Κετσιάνγκ, 57 ετών και άνθρωπος του μηχανισμού, γνώστης των οικονομικών θεμάτων, έλαβε το 99,96% των ψήφων των 3.000 αντιπροσώπων, έναντι του 99,86% που έλαβε χθες προηγουμένη ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

«Ανακοινώνω ότι ο σύντροφος Λι Κετσιάνγκ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης η οποία συνεδρίασε στο Μέγαρο του Λαού, το επιβλητικό σταλινικού ρυθμού κτίριο που δεσπόζει στη μία πλευρά της Πλατείας Τιενανμέν.

Το κινεζικό κοινοβούλιο διαθέτει στα χαρτιά ευρείες εξουσίες.

Στην πράξη, όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από τον στενό κύκλο της ηγεσίας του ΚΚΚ, και κυρίως από τα επτά μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, τους «αγίους των αγίων» της κινεζικής ηγεσίας.

Μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ο Λι Κετσιάνγκ σηκώθηκε από τη θέση του, υποκλίθηκε στους αντιπροσώπους και αντάλλαξε χειραψία με τον Σι Τζινπίνγκ και στη συνέχεια με τον προκάτοχό του Γουέν Τζιαμπάο, υπό τον κατακλυσμό των χειροκροτημάτων των μελών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης .

Ο Γουέν Τζιαμπάο ηγήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια της έκρηξης της κινεζικής οικονομίας, που χαρακτηρίσθηκε από οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 10% και η οποία υποχώρησε τον περασμένο χρόνο στο 8%.

Ο Λι Κετσιάνγκ, ένας χαμογελαστός τεχνοκράτης, θα έχει ως κύρια αποστολή τον επαναπροσανατολισμό της κινεζικής οικονομίας προς ένα μοντέλο, που θα δίνει έμφαση μάλλον στην κατανάλωση των νοικοκυριών, παρά στις εξαγωγές και τα μεγάλα έργα υποδομής της τελευταίας περιόδου.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 18ου συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των επτά μελών της Διαρκούς Επιτροπής, ο Λι Κετσιάνγκ διατήρησε ένα αρκετά χαμηλό προφίλ.

Ωστόσο, υποσχέθηκε να αναλάβει δράση για να μειώσει την απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς πολίτες αυτής της χώρας που αστικοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς και για να προωθήσει μία οικονομική ανάπτυξη που θα λαμβάνει περισσότερο υπ΄όψιν το περιβάλλον, απαντώντας έτσι στις αυξανόμενες ανησυχίες του πληθυσμού.

Η θεαματικότερη εξέλιξη που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σαββατοκύριακο είναι η αναδιάρθρωση του διοικητικού τομέα, ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης αυτής διαλύθηκε το υπουργείο των Σιδηροδρόμων, το κύρος του οποίου είχε βαρύτατα πληγεί από σειρά σκανδάλων.

Ο Λι Κετσιάνγκ γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1955 στην επαρχία Αχουί, όπως και ο πρώην ηγέτης του κόμματος και του κράτους και μέντοράς του Χου Τζιντάο.

Οπως και ο Σι (Τζινπίνγκ), ο Λι (Κετσιάνγκ) ανήκει στη γενιά των «μορφωμένων νέων» που στάλθηκαν από τον Μάο Τσετούνγκ στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Αργότερα, ο αγγλομαθής Λι Κετσιάνγκ, ανέλαβε την ηγεσία της βιομηχανικής επαρχίας Λιαονίνγκ, της φτωχής επαρχίας Χενάν και της Ενωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Θα δώσει την Κυριακή την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη Τύπου που κατά παράδοσιν κλείνει τις εργασίες της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου και κατά την οποία οι επιλεγμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σερβίρονται σε δίσκο.