… του αμερικανού υπουργού Αμυνας Λίον Πανέτα στο Πεκίνο (φωτογραφία) υπογραμμίζει την αυξανόμενη ένταση με την Κίνα σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία της Αμερικής στην Ασία, τις κινεζικές προσπάθειες να την αντισταθμίσουν και τις επικίνδυνες παρεξηγήσεις που μπορεί να προκύψουν όταν η αμυντική στρατηγική παρεμβάλλεται στον δρόμο της διπλωματίας. Η στρατιωτική στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα στην Ασία είναι γνωστή στους κύκλους του Πενταγώνου ως Air-Sea Battle (Αεροναυμαχία). Εξαρτάται από τις μεγάλου βεληνεκούς δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να ξεπεράσουν τις νάρκες, τα υποβρύχια, τους πυραύλους κατά πλοίων και άλλες προηγμένες τεχνολογίες σχεδιασμένες για να κρατήσουν τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εκτός των «ζωνών αποκλεισμού» που εγκαθιδρύθηκαν από εν δυνάμει εχθρικές δυνάμεις.

Μολονότι…

… εφαρμόζεται στο Ιράν, η Air-Sea Battle έχει προσελκύσει τη μεγαλύτερη προσοχή στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού όπου οι σύμμαχοι της Αμερικής την βλέπουν ως έναν τρόπο για να δοθεί μια απάντηση σε μια ολοένα και πιο συγκρουσιακή Κίνα. Το Πεκίνο, από την πλευρά του, την έχει ερμηνεύσει ως σαφή ένδειξη της επιθετικής πολιτικής της Ουάσιγκτον έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας. Πολλοί κινέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως μόνο προωθώντας διά της ισχύος τη θέση της στο εξωτερικό μπορεί η Κίνα να κερδίσει τον σεβασμό και τη συνεργασία άλλων μεγάλων δυνάμεων.

Οι αμερικανοί…

… αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η Air-Sea Battle δεν έχει στόχο κάποια συγκεκριμένη χώρα. Σε ιδιωτικές συνομιλίες παραδέχονται το προφανές, ότι ο σχεδιασμός της Air-Sea Battle έγινε για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη σύγκρουση με εμπλοκή της Ταϊβάν ή μια διένεξη στη Νότια Σινική Θάλασσα. Κάθε πλευρά θεωρεί τις δικές της στρατιωτικές προετοιμασίες αμυντικές και αυτές του άλλου εχθρικές.

Εύκολα…

… καταλαβαίνει κανείς πώς οι ΗΠΑ μοιάζουν απειλητικές για την Κίνα, ιδιαίτερα όταν ξοδεύουν έξι φορές περισσότερα για την άμυνα και έχουν επίσημες συμμαχίες ή στρατηγικές συμπράξεις με την τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ασία. Δεν προτείνω ωστόσο να υπαναχωρήσουν οι ΗΠΑ από την Air-Sea Battle. Η ικανότητα της Αμερικής να προβάλλει στρατιωτική ισχύ στο εξωτερικό είναι απαραίτητη για να προστατευθεί η δημοκρατική κυριαρχία, να διατηρηθεί η πρόσβαση σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους και να καθησυχαστούν οι σύμμαχοι αναφορικά με τις αμερικανικές δεσμεύσεις απέναντί τους. Εντούτοις η έννοια αυτή πρέπει να ενσωματωθεί σε μια ευρύτερη πολιτική στρατηγική που να αναγνωρίζει τη βαθιά ριζωμένη ανασφάλεια της κοινότητας αυτών που διαμορφώνουν την πολιτική της Κίνας. Μια σημαντική πλευρά αυτής της στρατηγικής είναι η συνεννόηση με τους κορυφαίους κινέζους ηγέτες, ακαδημαϊκούς και διαμορφωτές στρατηγικής, καθώς και με την επόμενη γενιά των στρατιωτικών ηγετών της. Η επικέντρωση σε στρατιωτικές στρατηγικές ευνοεί το είδος της αμοιβαίας καχυποψίας που μπορεί να κλιμακωθεί σε δαπανηρή αντιπαλότητα.