Φωτογραφίες του αμερικανού Προέδρου εν ώρα δουλειάς αλλά και χαλάρωσης κρεμιούνται και σύντομα ξεκρεμιούνται – για να αντικατασταθούν με πιο πρόσφατες – εδώ και δεκαετίες στη Δυτική Πτέρυγα στον Λευκό Οίκο. Κατόπιν γενικής απαίτησης, εντούτοις, μια φωτογραφία του Μπαράκ Ομπάμα παραμένει στη θέση της έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια.

Σε αυτήν, ο Ομπάμα μοιάζει να υποκλίνεται, εντός του Οβάλ Γραφείου, σε έναν κουστουμαρισμένο πεντάχρονο, που στέκεται ευθυτενής και με το χέρι υψωμένο, ακουμπισμένο στα μαλλιά του Προέδρου.

Ο μικρός ονομάζεται Τζέικομπ Φιλαντέλφια, είναι από την Κολούμπια του Μέριλαντ. Ακριβώς τρία χρόνια πριν, ο πατέρας του, Κάρλτον, ένας πρώην πεζοναύτης, εγκατέλειπε τον Λευκό Οίκο έπειτα από μια διετή θητεία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που είχε ξεκινήσει επί Μπους. Οπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ζήτησε μια οικογενειακή φωτογραφία με τον Μπαράκ Ομπάμα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε και η οικογένεια ήταν έτοιμη να φύγει όταν ο πατέρας είπε στον Ομπάμα πως οι δυο γιοι του, ο Τζέικομπ και ο μεγαλύτερος Αϊζακ, ήθελαν να του κάνουν από μία ερώτηση – όπως δήλωσε αργότερα, δεν γνώριζε το περιεχόμενό τους.

Πρώτος μίλησε ο Τζέικομπ, αλλά τόσο σιγά που ο αμερικανός Πρόεδρος του ζήτησε να επαναλάβει. «Θέλω να ξέρω αν τα μαλλιά μου είναι ακριβώς σαν τα δικά σας», επανέλαβε ο μικρός. «Γιατί δεν τα αγγίζεις να δεις και μόνος σου;», του απάντησε ο Ομπάμα σκύβοντας για να έρθει στο ύψος του αγοριού. Ο Τζέικομπ δίστασε. «Αγγιξέ τα, φίλε!», τον παρότρυνε ο Πρόεδρος. Ο Τζέικομπ υπάκουσε και ο φωτογράφος του Λευκού Οίκου, ο Πιτ Σάουζα – αν και εμφανώς αιφνιδιασμένος, όπως φαίνεται, από τα κομμένα κεφάλια των γονιών του παιδιού -, πάτησε το κλικ. «Λοιπόν, τι λες;», ρώτησε ο Ομπάμα. «Ναι, ίδια φαίνονται», απάντησε ο Τζέικομπ.

Συνεχίζοντας μια παράδοση που χρονολογείται στην προεδρία του Τζέραλντ Φορντ, ο Σάουζα επιλέγει κάθε εβδομάδα νέες φωτογραφίες για ανάρτηση. Εκείνη την εβδομάδα, δεν δίστασε καθόλου. «Ως φωτογράφος, ξέρεις πότε έχεις μπροστά σου μια μοναδική στιγμή», λέει. «Αλλά δεν συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη απήχηση θα είχε αυτή η φωτογραφία. Εγινε αμέσως η αγαπημένη του προσωπικού. Αυτό που εντυπωσιάζει, νομίζω, είναι πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν πρόθυμος να σκύψει και να αφήσει ένα αγοράκι να χαϊδέψει τα μαλλιά του». «Είναι σημαντικό για τα μαύρα παιδιά να βλέπουν έναν μαύρο στον Λευκό Οίκο», επισημαίνει ο πατέρας του μικρού. «Νιώθουν ότι μπορούν κι αυτά να επιτύχουν τα πάντα». Και ναι, ο οκτάχρονος πλέον Τζέικομπ θέλει να γίνει… πρόεδρος όταν μεγαλώσει. «Ή πιλότος σε μαχητικό».