Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι ανθούν σε χώρες όπου η θρησκεία έχει ισχυρή παρουσία στους θεσμούς και την κοινωνία. Γεγονός είναι, πάντως, ότι τα αντιθρησκευτικά κινήματα αυξάνονται και πληθύνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποκτούν και πολιτική έκφραση. Το τελευταίο παράδειγμα είναι το Κίνημα του Πάλικοτ στην καθολική Πολωνία. Στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, το κόμμα του Γιάνους Πάλικοτ αναδείχθηκε η τρίτη πολιτική δύναμη. Ηταν μάλλον μια απρόσμενη επιτυχία για κάποιον που σπούδασε Φιλοσοφία, στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο της βότκας κι έπειτα έγινε πολιτικός, για να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης το 2007 όταν εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου με ένα όπλο στο ένα χέρι κι έναν δονητή στο άλλο ώστε να καταγγείλει μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης με πρωταγωνιστές δύο αστυνομικούς. Από τότε εμφανίζεται σταθερά συνεπής στις απόψεις του. Ο Γιάνους Πάλικοτ έχει αγωνιστεί για τη νομική κατοχύρωση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, την κατάργηση της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία. «Υπάρχει μια κουλτούρα αλλαγής που ενισχύεται συνεχώς στην Πολωνία χάρη στο γεγονός ότι εκατομμύρια Πολωνοί εργάζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πολλές χιλιάδες ακόμη σπουδάζουν στο εξωτερικό», δήλωσε ο Γιάνους Πάλικοτ στους «Νιου Γιορκ Τάιμς».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός του Κινήματος του Πάλικοτ δεν είναι άγνωστος στον υπόλοιπο κόσμο. Τον περασμένο Αύγουστο, το Οσλο φιλοξένησε το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Συνέδριο. Εκπρόσωποι από την Ινδία, την Ουγκάντα, τη Νιγηρία, την Αργεντινή ή τη Βραζιλία – όλες τους χώρες με ισχυρή Εκκλησία – υπογράμμισαν ότι το κοινό τους αυξάνεται διαρκώς. Οπως οι σύντροφοί τους στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική, έτσι κι αυτοί υποστηρίζουν ότι η ηθική υπάρχει στην ανθρώπινη φύση και δεν χρειάζονται κάποια πατρική φιγούρα και η απειλή μιας τιμωρίας στη μετά θάνατον ζωή για να ακολουθεί κανείς τις επιταγές της. «Υπάρχουν περισσότερες αθεϊστικές οργανώσεις στον κόσμο από ποτέ άλλοτε», σημειώνει η Σόνια Εγκεριξ, σχολική επιθεωρήτρια από το Βέλγιο και πρόεδρος της Διεθνούς Ανθρωπιστικής και Ηθικής Ενωσης. Ενας αμερικανός σύνεδρος, ο οποίος υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό, έκανε λόγο για «κύμα κατά της θρησκείας» από τις νεότερες γενιές στη χώρα του. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται από σχετικές έρευνες. Στη Βρετανία, εξάλλου, καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση στις μη θρησκευτικές ονοματοδοσίες για τα νεογέννητα, στους πολιτικούς γάμους και στις πολιτικές κηδείες. Στην καθολική Ιρλανδία, το πρώτο κίνημα του είδους δημιουργήθηκε τον περασμένο Αύγουστο. Και είναι βέβαιο ότι θα μακροημερεύσει: σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι άθεοι και οι αγνωστικιστές είναι η μεγαλύτερη ομάδα στη χώρα μετά τους καθολικούς.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ. Από το εκλογικό αποτέλεσμα στην Πολωνία και τις πολύ καλές επιδόσεις του Κινήματος του Πάλικοτ, οι πολιτικοί αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χώρα αφήνει οριστικά πίσω της την περίοδο των υπερσυντηρητικών αδελφών Κατσίνσκι. Η προεκλογική εκστρατεία του πολιτικού, που έχει στο ενεργητικό του μια διπλωματική εργασία με θέμα τον Ιμάνουελ Καντ, άγγιξε μεγάλα τμήματα των νέων ψηφοφόρων, κυρίως στα αστικά κέντρα. «Αυτό είναι το πρώτο κόμμα που αντιμετώπισε σοβαρά τα προβλήματα της γκέι κοινότητας», δηλώνει στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Χούμπερτ Κοσζέλα, ένας 20χρονος φοιτητής. Εχοντας αφήσει πίσω του το σόου με το όπλο και τον δονητή που του κόλλησε τη στάμπα του γραφικού, ο Γιάνους Πάλικοτ εγκαλείται πλέον μόνο για το γεγονός ότι ηγείται ενός κόμματος που φέρει το όνομά του. Ο ίδιος, πάντως, υπόσχεται ότι έως το τέλος του χρόνου το κόμμα του θα έχει αποκτήσει νέο όνομα.