ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ τρόφιμα δεν προσφέρουν κάποιο όφελος για την υγεία των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν βιολογικά φρούτα και λαχανικά, κοτόπουλα, μοσχαρίσιο κρέας και γάλα, αλλά οι τροφές αυτές δεν καθιστούν τη δίαιτά τους πιο υγιεινή ούτε πιο θρεπτική.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων δεν φτάνει να υποστηρίξει ότι το να αγοράζει κάποιος βιολογικά προϊόντα είναι απλώς σπατάλη χρημάτων, το μήνυμά της όμως είναι σαφές: η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων δεν προκαλεί κάποια σοβαρή διαφορά στη συνολική υγεία του ανθρώπου. Το μόνο σημαντικό είναι η δίαιτα να είναι υγιεινή και ισορροπημένη, καταλήγει η έρευνα.

Η έρευνα- η πρώτη και μεγαλύτερη μελέτη επιστημονικών κειμένων που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία 50 χρόνια για τα οφέλη των οργανικών τροφίμων- συνιστά πλήγμα για τη βιομηχανία των βιολογικών τροφίμων, η οποία το 2007 έφτασε παγκοσμίως τα 48 δισ. δολάρια. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Αmerican Journal of Clinical Νutrition». Η έρευνα διήρκεσε ένα χρόνο, διενεργήθηκε από ομάδα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του δρος Άλαν Ντάνγκουρ και κόστισε 150.000 ευρώ. Η ομάδα εντόπισε μερικές διαφορές ανάμεσα στα βιολογικά τρόφιμα και σε αυτά που παράγονται με συμβατικές μεθόδους, κατέληξε όμως στο συμπέρασμα ότι δεν είναι επαρκείς για να προκαλέσουν κάποια διαφορά στην υγεία ενός ανθρώπου ή να προσφέρουν διατροφικά οφέλη. Ο δρ Ντάνγκουρ κατέστησε πάντως σαφές ότι οι τροφές που ελέγχθηκαν, δεν εξετάστηκαν για υπολείμματα από φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα. Στο πλαίσιο της μελέτης, δεν εξετάστηκε επίσης η γεύση των προϊόντων.