«Υπερβολή είναι μια αλήθεια που έχασε την ψυχραιμία της», είχε γράψει ένας ποιητής και φιλόσοφος. Προφανώς δεν είχε στη σκέψη του τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αφού δεν έτυχε να ζήσουν στην ίδια εποχή. Ομως αν αυτό συνέβαινε θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται στο «ελληνικό φαινόμενο», που όχι μόνο διαπρέπει στα παρκέ του ΝΒΑ αλλά συνεχίζει να γράφει ιστορία! Σε σημείο, μάλιστα, ώστε να υπάρχουν αυτή τη στιγμή αναλυτές που τοποθετούν την μπασκετική του αξία δίπλα σε θρύλους του αθλήματος και προβλέποντας ότι στο μέλλον δεν αποκλείεται να γίνει ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη!

Στην Ελλάδα, ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την κλάση, το μέγεθος και την προοπτική αυτού του παιδιού, το οποίο με τη δραματική οικογενειακή ιστορία του έχει κερδίσει τη συμπάθεια της αθλητικής κοινότητας. Κρίνοντας, ωστόσο, από τα εξωπραγματικά σωματικά προσόντα και τις ικανότητές του στο παρκέ, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το προϊόν της παραγωγικής διαδικασίας του Φιλαθλητικού είναι ό,τι πιο προηγμένο διαθέτει το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου σε επίπεδο σωματοδομής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια ψηλά υποστηρίζοντας ότι για να διαθέτει παλάμη μήκους 30 εκατοστών θα έπρεπε κανονικά να είχε ύψος… τρία μέτρα και όχι 2,11 μ., ενώ σύσσωμο το ΝΒΑ σταυροκοπιέται αντικρίζοντας το άνοιγμα των χεριών του (το λεγόμενο wingspan), που αγγίζει τα 2,21 μ., με αποτέλεσμα να διασχίζει το παρκέ με λιγότερες ντρίμπλες από τον μέσο αθλητή και αξιοποιώντας το μάκρος του να χρειάζεται δέκα μεγάλα βήματα για να ολοκληρώσει το «coast to coast», να καλύψει δηλαδή το γήπεδο από τη μια άκρη ώς την άλλη!

Αν συνυπολογίσουμε όλα αυτά και προσθέσουμε τους διαστημικούς μέσους όρους του (23,7 π., 8,7 ρ., 5,6 ασ., 1,8 κλ., 2,1 τ., 3 λ. σε 34,8′ συμμετοχής) αγωνιζόμενος ως βασικός και στους σαράντα φετινούς αγώνες των Μιλγουόκι Μπακς, δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει η επιλογή του στην πρώτη πεντάδα του 66ου All Star Game, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 στη Νέα Ορλεάνη, η οποία βρήκε τον… δούκα της τρεις αιώνες μετά την ίδρυσή της! Στη σχετική ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν φίλαθλοι (κατά 50%), όλοι οι παίκτες του ΝΒΑ και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι (από 25%), ο Αντετοκούνμπο απέσπασε 1.604.463 ψήφους και έγινε ο πρώτος μη αμερικανός μπασκετμπολίστας που ψηφίζεται στη βασική πεντάδα της Ανατολικής Περιφέρειας, μαζί με τους ΛεΜπρόν Τζέιμς (1.893.751), Κάιρι Ιρβινγκ (1.696.769), ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν (796.112) και Τζίμι Μπάτλερ (691.072), τερματίζοντας τρίτος στην Ανατολή και έκτος στη συνολική κατάταξη πίσω από τους Τζέιμς, Στεφ Κάρι (1.848.121), Τζέιμς Χάρντεν (1.771.375), Κέβιν Ντουράντ (1.768.185) και Ιρβινγκ (1.696.769). Πρόκειται, πραγματικά, για μυθικό επίτευγμα από ένα παιδί που μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια πουλούσε μικροαντικείμενα στα πεζοδρόμια της Αθήνας για τα προς το ζην και σιγά σιγά κατέκτησε την κορυφή έχοντας υπογράψει με τους Μπακς συμβόλαιο 100 εκατ. δολαρίων από την επόμενη σεζόν 2017-18.

Σε επίπεδο ρεκόρ ο διεθνής πόιντ φόργουορντ ετοιμάζεται να προσπεράσει τον Κινέζο Μινγκ Γιάο, ο οποίος είχε αγωνιστεί στη βασική πεντάδα της Δύσης στο All Star Game το 2003 σε ηλικία 22 ετών, 4 μηνών και 28 ημερών.

Το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου, ο Greek Freak θα είναι 22 ετών, 2 μηνών και 13 ημερών, ξεπερνώντας επίσης τους Ευρωπαίους Αντρέι Κιριλένκο (22 ετών, 11 μηνών και 28 ημερών) και Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος όταν αγωνίστηκε βασικός στην ετήσια γιορτή του αμερικανικού μπάσκετ κόντευε να συμπληρώσει τα 29 χρόνια. To ρεκόρ σε αυτή την κατηγορία, το οποίο θα μείνει φυσιολογικά για αρκετά χρόνια ακατάρριπτο, ανήκει στον ανεπανάληπτο Κόμπι Μπράιαντ, που είχε παίξει ως βασικός σε ηλικία 19 ετών, 5 μηνών και 16 ημερών στο All Star Game του 1998 και ήταν ο μοναδικός κάτω των 20 ετών από καταβολής του θεσμού.

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να είναι υπερήφανοι και οι Μπακς, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας προχωρούσαν και σε αναρτήσεις στα ελληνικά (σ.σ. η πιο αστεία ήταν η εξής: «Φίλοι του ΝΒΑ στην Ελλάδα, η… ΚΑΕ Μιλγουόκι Μπακς σας εύχεται Καλή Χρονιά, με αγάπη, ευτυχία και πολύ, πάρα πολύ μπάσκετ. Ευτυχισμένο και ευλογημένο το 2017»).

Για την ιστορία, ο τελευταίος παίκτης των Ελαφιών που αγωνίστηκε βασικός σε All Star Game ήταν ο Σίντνεϊ Μονκρίφ πριν από 31 χρόνια (1986), ενώ ο Μάικλ Ρεντ είχε παίξει με τους αναπληρωματικούς το 2004.

«Είναι μία μεγάλη τιμή για τον Γιάννη και μία απόδειξη της δουλειάς του και της αφοσίωσής του. Ξέρω ότι ο Γιάννης θα αρπάξει την ευκαιρία όχι για να κάνει επίδειξη του παιχνιδιού του, αλλά για να αγωνιστεί δίπλα στους κορυφαίους και να μάθει από αυτούς», υπερθεμάτισε ο προπονητής του στους Μπακς (και δέκα φορές All-Star) Τζέισον Κιντ, ο οποίος από πέρυσι είχε προβλέψει ότι ερχόταν αυτή η διάκριση.

Δίκην επιλόγου αφήσαμε το ευχαριστώ του Γιάννη προς την Ελλάδα: «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον καθένα από σας ξεχωριστά για τη στήριξή σας όλες αυτές τις μέρες. Συμμετείχατε όλοι ενεργά σ’ ένα όνειρό μου και με βοηθήσατε να το κάνω πραγματικότητα… Το εκτιμάω απίστευτα πολύ! Να είστε σίγουροι πως θα παίξω και για σας στο All Star Game! Ευχαριστώ Ελλάδα», έγραψε στο twitter.