Κοντεύουν σαράντα χρόνια από την πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ερυθρό Αστέρα στο μπάσκετ και αυτό είναι ένα αντάμωμα που κανείς από εκείνη την ομάδα δεν θέλει να το θυμάται, σε αντίθεση με εκείνο της επόμενης χρονιάς σε άλλο άθλημα…

Τη σεζόν 1969-70, στο πλαίσιο του β’ γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, οι Σέρβοι αποδείχθηκαν αξεπέραστο εμπόδιο για τους Πράσινους, που σαν να μην έφτανε ο αποκλεισμός (66-91, 83-75) αποδοκιμάσθηκαν κιόλας στο Καλλιμάρμαρο. Ο λόγος; Οπως γράφει ο Απόστολος Κόντος (ο οποίος σε εκείνα τα ματς έκανε τότε το διεθνές ντεμπούτο του με το Νο 4) στην αυτοβιογραφία του, «επικρατούσε η εντύπωση ότι θα καλύψουμε τη διαφορά των 25 πόντων και θα προκριθούμε».

Εναν χρόνο αργότερα ο Παναθηναϊκός πήρε το αίμα του πίσω, όχι στο μπάσκετ, αλλά στο ποδόσφαιρο! Μετά την ήττα του στο «Μαρακανά» με 4-1, στη ρεβάνς της 28ης Απριλίου του 1971 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας νίκησε τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 με δυο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη και ένα του Αριστείδη Καμάρα και προκρίθηκε στον τελικό του Γουέμπλεϊ με τον Αγιαξ (0-2). «Το τρίτο γκολ του Αριστείδη του Καμάρα, πώς μπήκε μες στην τρύπα ο μεγάλος ο Καμάρας», όπως έλεγε στην τηλεοπτική περιγραφή του ο Γιάννης Διακογιάννης.

Απόψε (21:15) στο ΟΑΚΑ κόντρα στους (αδελφοποιημένους με τον Ολυμπιακό) Σέρβους, ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη στη Μάλαγα και να προσθέσει τον δεύτερο κρίκο στην αλυσίδα των πέντε τελικών για τους οποίους συνθηματολόγησε ο Τσάβι Πασκουάλ. «Πρόκειται για έναν κρίσιμο αγώνα και η νίκη είναι απαραίτητη για να κρατήσουμε ζωντανό τον στόχο μας» σχολίασε ο καταλανός προπονητής, που δεν θα έχει στη διάθεσή του τον τραυματία Μάρκους Ντένμον, ο οποίος στις 21 του περασμένου Δεκεμβρίου –απόντος του τραυματία Νικ Καλάθη –λειτούργησε μαζί με τον Τζέιμς Γκιστ ως πολιορκητικός κριός στην άλωση του Βελιγραδίου (63-69).

Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός (15-11) γνώρισε πέντε απανωτές εκτός έδρας ήττες, αλλά έλυσε τα μάγια στην Ανδαλουσία και επιστρέφει στο σπίτι του με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα (11-15) που δεν έχει τίποτε να χάσει. Οι Σέρβοι προέρχονται από την επιβλητική νίκη επί της Βαλένθια με 106-90, προεξάρχοντος του δομινικανού πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού (2015-17) Τζέιμς Φελντίν, ο οποίος σκόραρε 30 πόντους και αναγορεύθηκε MVP της 26ης αγωνιστικής.