Αν το ποδόσφαιρο διέθετε χιούμορ, το αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού θα έπρεπε να αποτελείται από τους Μαρξ και Ενγκελς. Τον δεύτερο τον έχουν ήδη οι Ερυθρόλευκοι στις τάξεις τους και χθες υπέγραψε το Ολυμπιακό Μανιφέστο. Τους λείπει ο πρώτος για να αντιμετωπίζουν με σκωπτικότητα τους αντιπάλους τους –εντός και εκτός Ελλάδας.

Το Ολυμπιακό Μανιφέστο κατέστησε σαφές πως το πρωτάθλημα τώρα αρχίζει. Και θα έχει πολύ δρόμο για όλους.

Η βαθμολογία είναι όλα τα λεφτά: ΠΑΟΚ 15, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Λεβαδειακός, Πανιώνιος 14, Ατρόμητος 13. Οι μοναδικές αήττητες ομάδες παραμένουν ο Λεβαδειακός του αγαπημένου Ζοζέ Ανιγκό και ο Ατρόμητος που παίζει απόψε με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Για να βρούμε ένα παρόμοιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα πρέπει να ανατρέξουμε στην περίοδο 2002-2003. Τότε, τους πέντε πρώτους της βαθμολογίας –Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, ΑΕΚ και Αρης –τους χώριζαν επίσης δύο βαθμοί έπειτα από οκτώ αγωνιστικές.

Σημείωση: εκείνη τη χρονιά τον τίτλο τον πήρε ο Ολυμπιακός ισοβαθμώντας με 70 πόντους με τον Παναθηναϊκό (υπερτερούσε στα μεταξύ τους παιχνίδια), ενώ η ΑΕΚ τερμάτισε τρίτη με 68 βαθμούς. Πιθανόν να ζούμε ένα déjà vu εκείνης της σεζόν που κρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική.

Πρόκειται ασφαλώς για την πιο χαρακτηριστική περίπτωση διβουλίας. Με διαφορά πέντε ημερών, αυτοί που αποθέωναν τον Παναθηναϊκό μετά την επική νίκη επί της Λάρισας είναι οι ίδιοι που τον αμφισβητούν για την ισοπαλία με τη Λαμία. Και βέβαια, θα είναι οι ίδιοι που ξανά θα τον αποθεώσουν αν νικήσει τον Ολυμπιακό στο ελληνικό κλάσικο.

Λίγη προσοχή παιδιά, γιατί αν συνεχίσετε έτσι οι παίκτες δεν θα χρειάζονται προπονητή αλλά ψυχολόγο.

Τα ξένα πρωταθλήματα υιοθετούν την τεχνολογία εστίας και το VAR για να βοηθήσουν τους διαιτητές. Εμείς στο Ελλάντα θα πρωτοτυπήσουμε για πολλοστή φορά. Στο εξής στις αμφισβητούμενες φάσεις οι έλληνες διαιτητές δεν θα σχηματίζουν το σχήμα της τηλεόρασης, όπως συμβαίνει με τους ξένους συναδέλφους τους, για να παραπέμψουν στο VAR, αλλά θα δείχνουν προς την πλευρά όπου κάθονται οι δημοσιογράφοι. Αν συμφωνούν με την απόφασή τους, οι αντίχειρες των χεριών των εκπροσώπων του Τύπου θα δείχνουν προς τα πάνω. Διαφορετικά θα δείχνουν προς τα κάτω. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάγνωση της ανακοίνωσης του ΠΑΣ Γιάννινα εναντίον του διαιτητή Τσαμούρη, που σύμφωνα με τη συμπαθή ομάδα των Ηπειρωτών τους έκλεψε τη νίκη στο ματς με τον Λεβαδειακό ακυρώνοντας κανονικό γκολ του Μαυροπάνου. Βασικό επιχείρημα του ΠΑΣ είναι οι αντιδράσεις των δημοσιογράφων, που δεν κατάλαβαν γιατί ο Τσαμούρης ακύρωσε το γκολ.