Μεγάλη συζήτηση, την οποία ουσιαστικά την άνοιξε προ ετών ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος την επανέφερε το περασμένο Σάββατο, γίνεται για το τελικό στάδιο στο σύστημα διεξαγωγής της Ευρωλίγκας. Υπάρχουν φωνές για τον βαθμό δικαιοσύνης που έχει το φάιναλ φορ και οι οποίες επιχειρηματολογούν για ημιτελικούς και τελικό σε σειρά αγώνων «best of 5» ή ακόμη και «best of 7». Θεωρούν, και μάλλον όχι αδίκως, ότι σε έναν αγώνα δεν νικά πάντα ο καλύτερος, ενώ σε μια σειρά αγώνων οι πιθανότητες να αποδοθεί αγωνιστική δικαιοσύνη πολλαπλασιάζονται.

Από την άλλη, όμως, το φάιναλ φορ είναι μια γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το πιο hot 3ημερο του αθλήματος στην Ευρώπη. Το φάιναλ φορ συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς σχεδόν 300 τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν τους αγώνες και το σασπένς για ουσιαστικά τρεις νοκάουτ τελικούς είναι το μέγιστο. Ταυτόχρονα είναι και μια άτυπη συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από κάθε δραστηριότητα που αφορά το μπάσκετ. Πρώην παίκτες, πρώην και νυν προπονητές, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, σκάουτερ του ΝΒΑ, χορηγοί, παράγοντες της FIBA και φυσικά πλήθος ατζέντηδων.

Στο λόμπι και τα καφέ του ξενοδοχείου που φιλοξενεί τις τέσσερις ομάδες της τελικής φάσης γίνεται… παρέλαση. Παντού πηγαδάκια, με όσους τα δημιουργούν να εναλλάσσονται και να ανταλλάσσουν πληροφορίες ή να διασπείρουν φήμες που θα παίξουν τον ρόλο του τυριού μπροστά από τη φάκα. Το ζητούμενο είναι να τις φιλτράρεις και όσες απομείνουν να τις επιβεβαιώσεις.

ΝΒΑ, Μίλος και Μπόγκνταν!

Από την Κωνσταντινούπολη, λοιπόν, «αλίευσα» πραγματάκια που θα σας μεταφέρω σήμερα. Γενικού και ειδικού περιεχομένου. Για όσους ενδιαφέρονται γενικώς για την Ευρωλίγκα και το μπάσκετ, αλλά και για όσους περιορίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Φανταστείτε την αγορά σαν ένα ντόμινο. Ολα τα τουβλάκια στη σειρά. Στην αρχή του, τα δύο πρώτα έχουν πάνω τα πρόσωπα του Μίλος Τεοντόσιτς και του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Ποιο είναι πρώτο, ποιο δεύτερο δεν παίζει ρόλο. Βρίσκονται μπροστά και από εκείνα, δηλαδή τους δύο Σέρβους, θα αρχίσει το ντόμινο. Σε όλη την αγορά.

Ο 30χρονος άσος της ΤΣΣΚΑ έχει την τελευταία ευκαιρία να πάει στο ΝΒΑ. Ή τώρα ή ποτέ. Η ΤΣΣΚΑ λέγεται ότι του έχει κάνει πρόταση, αλλά ο Μίλος πήρε «δικαίωμα». Την άφησε πάνω στο τραπέζι να υπάρχει και θα τη συζητήσουν το καλοκαίρι. Η μόνη ευρωπαϊκή ομάδα που θα μπορούσε να «αρπάξει» τον Σέρβο είναι η Φενέρμπαχτσε. Καμία άλλη δεν μπορεί να διαθέσει τα +3 εκατ. που είναι η τιμή του Τεοντόσιτς. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν ο Μπογκντάνοβιτς ανέβει στο αεροπλάνο για το Σακραμέντο. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Ο 24χρονος άσος έχει συμπληρώσει 3ετία από τη χρονιά που επιλέχθηκε στο ντραφτ και πλέον δεν ισχύει το προκαθορισμένο ποσό στο συμβόλαιο που ορίζει το ΝΒΑ για κάθε ρούκι. Οι «βασιλιάδες» του Σακραμέντο έχουν χώρο στο σάλαρι καπ και επομένως μπορούν να προσφέρουν στον Μπογκντάνοβιτς πολύ μεγάλο συμβόλαιο. Από το ύψος του θα εξαρτηθεί αν ο Σέρβος θα αποφασίσει να φύγει για το ΝΒΑ ή θα επιλέξει να παραμείνει στην πρωταθλήτρια Ευρώπης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ενα καλό συμβόλαιο, με ΝΒΑ out κάθε χρόνο, μπορεί να το δώσει η Φενέρ που θα έχει και 11 εκατ. από τη χορηγία του κυρίου «Dogus Group». Αν μείνει ο Μπογκντάνοβιτς στη Φενέρμπαχτσε και ο Τεοντόσιτς στην ΤΣΣΚΑ, τότε τα επόμενα ονόματα θα «ψαχτούν» για αλλού.

Ο Μπαρτζώκας στη Φινλανδία;

Ο Γουοναμέικερ της Νταρουσαφάκα και ο Λάρκιν της Μπασκόνια είναι τα πιο hot ονόματα και η μισή Ευρώπη τους έχει ψηλά στην λίστα. Ολοι θα τους περιμένουν και εκείνοι θα περιμένουν τους Τεοντόσιτς, Μπογκντάνοβιτς. Η αποχώρηση της Dogus από την Νταρουσαφάκα δεν θα σημάνει τη διάλυσή της. Ο χορηγός είναι πρόθυμος να σεβαστεί το συμβόλαιο του Μπλατ και με μειωμένο κατά 11 εκατ. το μπάτζετ να δημιουργήσει ομάδα για το Eurocup, με στόχο την επιστροφή στην Ευρωλίγκα. Ο Μπλατ των τίτλων και του τελικού ΝΒΑ δεν χωρά στο Eurocup.

Ο προπονητής της Νταρουσαφάκα είναι ο Νο 1 υποψήφιος για την Μπαρτσελόνα, από όπου μαθαίνω πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ελάχιστες πιθανότητες παραμονής. Ο Μπλατ θα πάει στη Βαρκελώνη και ο Μπαρτζώκας πιθανότατα στη Φινλανδία. Οχι, δεν θα τον εξοστρακίσουν οι Μπλαουγκράνα, αλλά αίφνης ο πρωταθλητής Ευρωλίγκας 2013 μπορεί να μπει μπροστά από τον Δημήτρη Πρίφτη στην κούρσα για την Εθνική Ελλάδας!

Εκλεισε ο Κλάιμπερν

Ελεγα πριν για την Νταρουσαφάκα και έχω μια είδηση για την τουρκική ομάδα. Ο Κλάιμπερν, ένας από τους παίκτες που έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση στη φετινή Ευρωλίγκα, έχει βρει τη νέα ομάδα του. Ο Αμερικανός έχει ήδη υπογράψει. Η πλευρά του ήθελε να το κρατήσει κρυφό, ωστόσο διέρρευσε χθες ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα αγωνίζεται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Κίνα καλεί δύο Τζέιμς

Οι ειδήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Η Κίνα καλεί δύο παίκτες του Παναθηναϊκού και μάλιστα η ομάδα που τους θέλει πακέτο έχει δελεαστική πρόταση. Δυσκολεύομαι να πω το όνομά της, κάπως σαν Χανζί ή Σανξί μου την είπαν. Θέλει να πάρει τον Μάικ Τζέιμς και τον Τζέιμς Γκιστ, προσφέροντας τεράστιο συμβόλαιο. Μόνο για προσωπικούς λόγους βλέπω ότι θα μπορούσαν να αρνηθούν τέτοια πρόταση.

Στον πάτο του τοπ 8

«Τι γίνεται στον ΠΑΟ μετάτο πούλμαν;» ήταν η ερώτηση που ειπώθηκε περισσότερες φορέςστο φάιναλ φορ μετά το «τι βλέπεις στα ματς;». Η αγορά θορυβήθηκε από την αντίδραση του Παναθηναϊκού μετά το sweep της Φενέρ και μάλιστα ορισμένοι ατζέντηδες έλεγαν ότιοι Πράσινοι ψωνίζουν πλέον 6οι-8οι. Και για να μπεις σφήνα σε παίκτη που θέλουν οι μπροστινοί, ως είθισται πρέπει πληρώσεις μεγάλη υπεραξία. Κι όλα αυτά πριν βγουν στη δημοσιότητα οι υποκλοπέςτων συζητήσεων μεΟμπράντοβιτς, Ιτούδη το 2012.

ΚΟΥΙΖ

Είναι μεγάλος παίκτης. Από τα πρωτοκλασάτα ονόματα του αθλήματος. Σε διεθνές επίπεδο. Εδώ και καιρό κάνει υπομονή διότι υπάρχουν χρωστούμενα που αυξάνονται γιατί προέρχονται από προηγούμενες σεζόν. Πέρυσι, ίσως και πρόπερσι. Πάνω από μισό μύριο. Συμφωνήθηκε να γίνουν συζητήσεις και διακανονισμός. Ποιος είναι;