Ο Παναθηναϊκός πέταξε στον… Βόσπορο το πλεονέκτημα έδρας. Για να βουτήξει την ερχόμενη εβδομάδα στα θολωμένα νερά της Κωνσταντινούπολης με την ελπίδα να το φέρει πίσω στο ΟΑΚΑ πρέπει να καθαρίσει το δικό του μυαλό και απόψε (21.00, Novasports 2) να νικήσει τη Φενέρμπαχτσε και να ισοφαρίσει τη σειρά των προημιτελικών.

Αυτό που καλείται πλέον να πετύχει ο Παναθηναϊκός, δηλαδή να προκριθεί έχοντας χάσει το πρώτο ματς με πλεονέκτημα έδρας, έχει σημειωθεί στην ιστορία των πλέι οφ της Ευρωλίγκας μόνο μία φορά. Το 2009, η Μπαρτσελόνα υπό την καθοδήγηση του νυν προπονητή των Πρασίνων, Τσάβι Πασκουάλ, υπέστη ανάλογο σοκ από την Τάου (νυν Μπασκόνια) με 84-75 στο Παλάου Μπλαουγκράνα, ισοφάρισε σε 1-1 και κάνοντας break στο δεύτερο ματς στη Βιτόρια πήρε την πρόκριση με 3-2 στη Βαρκελώνη.

Για να κατορθώσει ανάλογο επίτευγμα ο Παναθηναϊκός οφείλει να αντιδράσει απόψε. «Ηταν μια σημαντική και άσχημη ήττα για εμάς στο πρώτο παιχνίδι. Πρέπει να ανακάμψουμε και οφείλουμε να προετοιμάσουμε το μυαλό μας για την επόμενη αναμέτρηση. Σίγουρα θα παίξουμε με περισσότερη πίεση, όμως πρέπει να την ελέγξουμε και να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι. Αν κάνουμε ένα καλό παιχνίδι θα έχουμε την ευκαιρία να νικήσουμε» είπε ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος χθες μαζί με τους συνεργάτες του έψαξε τους τρόπους να λύσει τα προβλήματα που του έβαλαν ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και η Φενέρμπαχτσε.

n Να παραμένει ενεργός στην άμυνα ο Κρις Σίνγκλετον, που προχθές με τον Κάλινιτς ως πάουερ-φόργουορντ δεν ήταν δυνατόν να παίξει τον ρόλο του λίμπερο, δέχθηκε δύο τρίποντα και γενικώς η πράσινη άμυνα έχασε την κόλλα που κολλάει τους πάντες και τα πάντα.

n Να βρει τρόπο ώστε και ο Νικ Καλάθης να μπορεί να δημιουργήσει (η άμυνα της Φενέρ τού επέτρεπε να πάει στο καλάθι, αρκεί να μη μοίραζε ασίστ) και να βάλει τον Γκιστ και άλλους παίκτες στο παιχνίδι του ΠΑΟ.

n Να βοηθήσει τον Γκιστ να βρει ρυθμό.

n Να βρει τρόπο ώστε ο Τζέιμς και ο Ρίβερς να βρουν χώρο για να εκτελούν όταν οι Γιούντο και Βέσελι βρεθούν στο παρκέ και ως ικανοί αμυντικοί ακόμη και με ταχύτατους κοντούς τούς βάζουν δύσκολα.

Αυτά είναι τα 4 προβλήματα που οφείλει να λύσει ο Πασκουάλ ώστε ο Παναθηναϊκός απόψε, με τη βοήθεια από την εξέδρα, να ισοφαρίσει τη σειρά και να διεκδικήσει τις ελπίδες που του έχουν απομείνει στα δύο ματς στην Κωνσταντινούπολη. Διαφορετικά η χρονιά θα τελειώσει με σκληρό τρόπο.