Ο ελληνικός αθλητισμός αντιστέκεται στην κρίση. Παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, οι διακρίσεις τον τελευταίο καιρό σε διεθνείς διοργανώσεις δεν είναι και λίγες, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Ισως αυτό είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι, καθώς οι επιτυχίες των αθλητών και των αθλητριών δείχνουν ότι ο ελληνικός αθλητισμός όχι μόνο αντέχει στην κρίση, αλλά μπορεί να ελπίζει σε καλύτερο μέλλον.

Αρχίζουμε με στίβο. Εξαιρετική εμφάνιση και πέντε μετάλλια, από τα οποία τα τρία χρυσά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων/Κορασίδων στην Τιφλίδα.

Πρωταγωνιστής, ο Εμμανουήλ Καραλής στο επί κοντώ, ο οποίος πήρε το χρυσό με επίδοση 5,45 μ. και μάλιστα επιχείρησε χωρίς επιτυχία να καταρρίψει και τη δική του καλύτερη επίδοση στον κόσμο βάζοντας τον πήχη στα 5,56 μ. Ο Καραλής από την Τιφλίδα ταξίδεψε στο Μπίντγκοζ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων. Κι εκεί, διεκδίκησε έως το τέλος ένα μετάλλιο, αλλά τελικά κατετάγη τέταρτος με 5,40 μ.

Επιστροφή στην Τιφλίδα. Χρυσά μετάλλια πήραν επίσης οι Παναγιώτης Μαντζουρογιάννης στο μήκος και Οδυσσέας Μουζενίδης στη σφαιροβολία. Αλλα δύο παιδιά ανέβηκαν στο βάθρο για το αγώνισμα του ύψους. Ο Αντώνης Μέρλος πήρε το ασημένιο μετάλλιο και η Δέσποινα Μαλταμπέ το χάλκινο. Η ελληνική αποστολή επέστρεψε από το Μπίντγκοζ με δύο ασημένια μετάλλια, από τους Μίλτο Τεντόγλου στο μήκος και την Κωνσταντίνα Ρωμαίου στο τριπλούν.

ΣΤΟ ΝΕΡΟ. Επιτυχίες είχαμε και στον υγρό στίβο. Η Αθανασία Τσόλα και η Σοφία-Ευαγγελία Μαλκογεώργου (με αναπληρωματική την Αννα-Μαρία Ταξοπούλου) πήραν το χάλκινο μετάλλιο στο ντουέτο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης Κολύμβησης Νεανίδων στη Ριέκα. Οι δύο αθλήτριες ήταν στην πέμπτη θέση στον προκριματικό, αλλά εκτελώντας άριστα το πρόγραμμά τους στον τελικό ξεπέρασαν Ισπανίδες και Ιταλίδες και ανέβηκαν στο βάθρο.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Νέων-Νεανίδων, στην Ουγγαρία, πρωταγωνιστής για την ελληνική αποστολή ήταν ο Νίκος Σοφιανίδης. Ο κολυμβητής του ΠΑΟΚ επέστρεψε με δύο χάλκινα μετάλλια στα 50 μ. και 100 μ. ύπτιο. Μάλιστα στο 100άρι είχε προκριθεί στον τελικό με τον καλύτερο χρόνο.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι μία ξεχωριστή περίπτωση. Ο 18χρονος τενίστας πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις αυτό το καλοκαίρι και πρόσφατα αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία τζούνιορ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ελβετία. Ο Τσιτσιπάς είναι Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη στα τζούνιορ. Η εξαιρετική καλοκαιρινή πορεία του άρχισε τον περασμένο Μάιο όταν κατέκτησε τον τίτλο στο τουρνουά Trofeo Bonfiglio στο Μιλάνο, μιας από τις σημαντικότερες διοργανώσεις της διεθνούς ομοσπονδίας στην κατηγορία των τζούνιορ. Εξίσου σημαντική ήταν και η επιτυχία του στο διπλό των τζούνιορ στο Γουίμπλεντον, όταν κατέκτησε τον τίτλο με παρτενέρ τον Εσθονό Κένεθ Ράισμα.

Χωρίς αμφιβολία, παρά τα προβλήματα, γίνεται αρκετή δουλειά στον ελληνικό αθλητισμό στις μικρές ηλικίες. Σε πολλά αθλήματα υπάρχουν παιδιά με ταλέντο που μπορούν να προσφέρουν πολλά στο μέλλον, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα τους και δεν θα αρκεστεί μόνο σε συγχαρητήρια έπειτα από μία επιτυχία.