Οι αξίες του αθλητισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αρχές της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Δεν θα μπορούσε λοιπόν, η μεγάλη γιορτή της Γυμναστικής Για Ολους, Cosmogym, να μην στηρίζει τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επιδιώκοντας μέσα από την φετινή διοργάνωση να συμβάλλει στην καλύτερη ζωή και τα χαμόγελα όσων παιδιών βρίσκονται σε ανάγκη.

Η προσπάθεια αυτή, με τίτλο «Γυμναστική που Χαρίζει Χαμόγελα», αποτελεί βασικό κομμάτι του Cosmogym 2015 το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και θα κορυφωθεί κατά τις ημέρες διεξαγωγής του (17-21 Ιουνίου 2015).

Η Οργανωτική Επιτροπή του Cosmogym Festival-Contest βρήκε θερμή ανταπόκριση από τα αθλητικά σωματεία που λαμβάνουν μέρος στην διοργάνωση μετά το κάλεσμα της για συλλογή τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία των σπιτιών του Οργανισμού.

Την αλυσίδα αλληλεγγύης «Γυμναστική που Χαρίζει Χαμόγελα» κάνουν ακόμη πιο μεγάλη και δυνατή οι Ολυμπιονίκες της Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής, Ειρήνη Αïνδιλή, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Εύα Χριστοδούλου, Άννη Πανταζή, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ενόργανης Βασιλική Μιλλούση, η Πρωταθλήτρια της Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής Κορίνα Αλευρογιάννη και η Ελληνική Εθνική Ομάδα του Ανσάμπλ της Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής με την Ομοσπονδιακή Προπονήτρια Τζένη Παπαδοπούλου.

Μάθετε περισσότερα για τη δράση «Γυμναστική που Χαρίζει Χαμόγελα»

Λίγα λόγια για το Cosmogym Festival-Contest

Η Αθλητική Πολιτιστική Ένωση Γιτάνη οργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Γυμναστικής για Όλους «Cosmogym» το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη συνάντηση αθλητών στην Ελλάδα στον τομέα της Γυμναστικής για Όλους με πάνω από 4.500 συμμετέχοντες. Για το Cosmogym 2015 (17-21 Ιουνίου) έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή ομάδες από Σκωτία, Αγγλία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία.

Το Cosmogym αποτελείται από το Festival, ένα μη αγωνιστικό γεγονός που ο μοναδικός στόχος των αθλητών είναι η συμμετοχή και η αγάπη τους για την γυμναστική ενώ από το 2012, ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θεσμοθετήθηκε και το διαγωνιστικό μέρος, το Contest, το οποίο πραγματοποιείται με βάση των κανονισμών της F.I.G. (Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γυμναστικής). Τόσο στο Festival όσο και στο Contest μπορούν να πάρουν μέρος προγράμματα με στοιχεία ενόργανης, ρυθμικής, ακροβατικής, αεροβικής, τραμπολίνου αλλά και όποιο άλλο είδος γυμναστικής, καθώς και μοντέρνου, σύγχρονου, κλασσικού και φολκλόρ χορού, με συνοδεία μουσικής ή όχι, με συνήθη ή ασυνήθιστα όργανα.

Οι προπονήτριες:

Μαργαρίτα Δενδρινού, προπονήτρια Α.Σ Ηετιών Δραπετσώνας: «Από την μεριά του προπονητή είναι πρόκληση. Από την μεριά του κριτή είναι γνώση. Από την μεριά του αθλητή είναι υπέρβαση του εαυτού του. Από την μεριά του θεατή είναι υψηλής αισθητικής θέαμα. Ως εμπειρία….πολύτιμη! Πολύτιμη για τα υψηλά ιδανικά που αποκτά ο καθένας από τη μεριά του μέσα από «ευ αγωνίζεσθαι»: υπομονή, επιμονή, συνεργασία, ομαδικότητα, ενσυναίσθηση, πειθαρχία, φίλαθλο πνεύμα, δια βίου άσκηση. Όλοι βραβεύονται για την προσπάθεια τους, τον κόπο τους και τον μόχθο τους και όλοι στο τέλος γίνονται καλύτεροι. Η γυμναστική για Όλους, απευθύνεται προς “ΌΛΟΥΣ” και όχι προς “ΛΙΓΟΥΣ”. Το Cosmogym Contest-Festival είναι για ΌΛΟΥΣ εφόσον πρεσβεύει την Γυμναστική για Όλους το υπηρετεί αυτό με συνέπεια και σεβασμό στην διαφορετικότητα όλων των συμμετεχόντων».

Ολυμπία Δραγούνη, προπονήτρια Ολυμπιάδα Θρακομακεδόνων & Olympia highway «Στο Cosmogym Festival συμμετείχαμε από την πρώτη διοργάνωση και το στηρίζουμε κατεβάζοντας πολλές ομάδες των συλλόγων μας. Είναι μια πολύ υπεύθυνη διοργάνωση που χρόνο με το χρόνο έχει να επιδείξει πάντα κάτι νέο – οργανωτικά και αθλητικά. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την περσινή πρωτοβουλία να βραβεύεται οκαλύτερος αθλητής κάθε ομάδας ως αναγνώριση της προσφοράς του. Το Contest είναι μια παγκόσμια ιδέα (βασισμένη στην FIG) που όμως το Cosmogym κατάφερε να εξελίξει. Στην αρχή ήταν κάτι ξένο για όλους. Tώρα, όλοι οι συμμετέχοντες, ο καθένας από την μεριά του, βοηθάμε ώστε η κάθε χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ο αγωνιστικός χαρακτήρας είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να βελτιώνουμε συνεχώς το αθλητικό και αισθητικό επίπεδο κάθε παρουσίασης. Στόχος είναι η βελτίωση του ίδιου μας του εαυτού και όχι να είμαστε απαραίτητα οι πρώτοι των πρώτων. Άλλωστε, είναι σημαντικό που τα κριτήρια αξιολόγησης έχουν πολλές παραμέτρους διαμορφώνοντας μια όσο τον δυνατόν πιο αντικειμενική βαθμολογία. Ένας θεσμός που συμβάλει στην πρόοδο των επιδόσεων αθλητών και προπονητών γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα όλο και πιο ολοκληρωμένα, υψηλού επιπέδου προγράμματα».

Ντιάνα Καπετανέα, προπονήτρια Γ.Σ Αχιλλέας «Ο Σύλλογος ΓΣ Αχιλλέας υπηρετεί σταθερά την διοργάνωση του Cosmogym ως την μοναδική εναλλακτική πρόταση για τους νέους ενάντια σε επικίνδυνες συνήθειες, αλλά και ως μέσο κοινωνικοποίησης. Το Cosmogym δίνει την δυνατότητα για την ανάδειξη της προσωπικής προσπάθειας και την πλατιά αναγνώριση της σωματικής και ηθικής αρετής του αθλητή. Μας δίνει την ευκαιρία να βρισκόμαστε και να αισθανόμαστε τους αθλητικούς χώρους σαν το δεύτερο σπίτι μας, σαν τον τόπο εκείνο που εκτός από αθλητισμό παράγει και πολιτισμό. Ο στόχος είναι η νίκη, αλλά μέσα από την προσπάθεια επίτευξης αυτού, όλα τα παιδιά βραβεύονται. Με λίγα λόγια το Cosmogym είναι πλέον η πιο μεγάλη αθλητική γιορτή».

Μαρία Κούτρα, Προπονήτρια Γ.Α.Σ. «ΕΙΡΗΝΗ» Περιστερίου: «Στέκομαι μπροστά στο άδειο ταπί. Στο κέντρο. Ακίνητη. Είναι βράδυ, Φεβρουάριος. Έχει μόλις τελειώσει άλλη μια προπόνηση. Λίγος καιρός μένει για να ξανασταθώ εδώ, όμως γύρω πλήθος κόσμου, φώτα, βοή, με τους αθλητές μου έτοιμους για την 1η παρουσίαση… έρχεται στην μνήμη ξανά εκείνη η Κυριακή του Ιουνίου 2012 . Μόλις « Τ’ αστέρια των ανέμων» έχουν ανέβει στο ίδιο ταπί και έχουν αγωνιστεί . 1ο Διαγωνιστικό Cosmogym. Εκεί στεκόμουν. Στο ίδιο σημείο . Όμως στην ανάμνηση αυτή, στην μεγάλη στιγμή της ανακοίνωσης της νίκης η καρδιά χτυπά τρελά! Νιώθω δάκρυα να ανεβαίνουν και παίρνω μια μεγάλη ανάσα. Κάθε φορά που θυμάμαι αυτές τις στιγμές , ξαναζώ στην ίδια ένταση τα ίδια συναισθήματα. Τελικά, αυτό ήταν που έλειπε απ’ όλα τα ωραία που είχαμε ζήσει ως ομάδα! Αυτή η εμπειρία ήταν που σφράγισε με υπέροχα, ζωηρά χρώματα την αθλητική μας ψυχή».

Νίκη Πολίτη, προπονήτρια ΟΚΑΠΑ Φιλοθέης Ψυχικού: «Η συμμετοχή στο Cosmogym Festival είναι εδώ και χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητας της ομάδας μας καθώς αποτελεί σημαντική συνάντηση Γυμναστικής Για Όλους. Φέτος συμμετέχουμε για πρώτη φορά στο Contest και η απόφαση κρίθηκε από δυο βασικούς παράγοντες. Αρχικά είναι η χαρά που δίνει στα ίδια τα κορίτσια. Ξαφνικά όλη η προσπάθεια της χρονιάς αποκτά άλλη αίγλη, ο στόχος γίνεται μεγαλύτερος, η απόλυτη αυτοσυγκέντρωση γίνεται χαρακτηριστικό κάθε προπόνησης. Και θα βγουν μέσα από αυτή τη διαδικασία χαρούμενες, ανεξαρτήτως μεταλλίου και θέσης. Κίνητρο είναι να ευχαριστηθούμε ακόμη περισσότερο τη χορογραφία που με τόση αγάπη και κόπο ετοιμάζαμε όλη τη χρονιά. Για εμάς μετράει περισσότερο η χαρά και αυτή η αίσθηση του στόχου που είναι μικρότερης έντασης από τα Φεστιβάλ με μη αγωνιστικό χαρακτήρα. Και ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι η άψογη οργάνωση: ξέρεις τα πάντα που αφορούν την ομάδα σου πριν καν φτάσεις στο γήπεδο – την ακριβή ώρα παρουσίασης, προθέρμανσης, σημεία εξόδου και εισόδου. Τα πάντα».