Συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο, ακόμα κι όταν βρίσκονται εκτός γραφείου ή σπιτιού, θέλουν να είναι οι ευρωπαίοι χρήστες του Ιντερνετ, με τις φορητές συσκευές να κερδίζουν έδαφος ως μέσο περιήγησης στον παγκόσμιο ιστό.

Παρότι ο σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής, σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, παραμένει το βασικό μέσο για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε ποσοστό περίπου 90%, το 73% των χρηστών του Ιντερνετ δηλώνει ότι πλέον χρησιμοποιεί και μια δεύτερη φορητή συσκευή για να σερφάρει.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, η αγορά των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) κινείται πτωτικά, ενώ την ίδια πορεία θα ακολουθήσει και το 2016. Μόνο για φέτος προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κατά 3,2% έναντι του 2014, με τη συνολική αξία της να πέφτει στα 5,641 δισ. ευρώ, ενώ για το 2016 η πτώση προβλέπεται να είναι μικρότερη και θα περιοριστεί στο 1,3% έναντι του 2015, με τις συνολικές δαπάνες να διαμορφώνονται στα 5,565 δισ. ευρώ.

Πάντως, σε αντίθεση με τη συνολική εικόνα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) διαβλέπει ότι επιμέρους τομείς, κυρίως του κλάδου των τηλεπικοινωνιών (υπηρεσίες, συσκευές, εξοπλισμός), θα καταγράψουν διαφορετική, ανοδική πορεία.

Ηδη, η αγορά των συσκευών κινητής τηλεφωνίας (συμβατικές συσκευές και smartphones) φέτος θα κινηθεί ανοδικά, με τη συνολική αξία της να φτάνει στα 313 εκατ. ευρώ (άνοδος 5,5% έναντι του 2014).

Ειδικότερα, όσον αφορά τα smartphones, μέσω των οποίων διευκολύνεται το εν κινήσει σερφάρισμα στο Ιντερνετ, η φετινή άνοδος των πωλήσεων υπολογίζεται σε 8,8%, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 297 εκατ. ευρώ. Ώς το τέλος του χρόνου σε ολόκληρη την Ελλάδα αναμένεται να έχουν πωληθεί 2,051 εκατ. νέα κινητά τηλέφωνα, εκ των οποίων 1,409 εκατ. συσκευές θα είναι smartphones.

Η πλοήγηση στο Διαδίκτυο μέσω των smartphones διατηρεί σε ανοδική τροχιά και την αγορά των υπηρεσιών Mobile Data, η οποία μόνο φέτος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 6,3%, με τη συνολική αξία της να φτάνει στα 540 εκατ. ευρώ. Ωθηση στο κινητό σερφάρισμα αναμένεται να δώσουν και οι δύο νέες 4G+ συσκευές της Apple, τα καινούργια iPhone 6s, που φτάνουν στην Ελλάδα την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, σήμερα περίπου έξι στους δέκα χρήστες του Διαδικτύου στην Ευρώπη (σχεδόν το 58%) συνδέονται στο Ιντερνετ μέσω smartphones, ενώ περίπου τα τρία τέταρτα των χρηστών (64%) επιλέγουν το laptop ή το netbook για να βρεθούν online.

Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο των χρηστών στην Ευρώπη εμπιστεύεται για τη σύνδεσή του στο Διαδίκτυο μια συσκευή tablet (36%), ενώ το 16% δηλώνει ότι αποκτά πρόσβαση στο Ιντερνετ μέσω των Smart TV. Τη σύνδεση μέσω κινητού τηλεφώνου, το οποίο όμως δεν ανήκει στην κατηγορία των smartphones (συμβατικό κινητό), εξακολουθεί να επιλέγει το 14%.

Την ίδια στιγμή, οι χρήστες που επιλέγουν να συνδεθούν στο Ιντερνετ χρησιμοποιώντας κονσόλες gaming και συσκευές που επιτρέπουν το e-reading ανέρχονται στο 9% και 7% αντίστοιχα.