Στην αγορά του λεγόμενου mobile health εισέρχεται ηMicrosoft, η οποία θα κυκλοφορήσειάμεσα ένα περικάρπιο σχετικά χαμηλού κόστους που συλλέγει πλήθος μετρήσεων από την σωματική λειτουργία του ατόμου που το φοράει, τα προωθεί στους διακομιστές της υπηρεσίας Microsoft Health για ανάλυση και επιστρέφει ενημέρωση για την βελτίωση της διατροφής, της υγείας και της ευεξίας του.

Το Microsoft Band δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε κατόχους τηλεφώνων με Windows, αλλά μπορεί να επικοινωνεί και με smartphone Android, iPhone ή iPad.

Σύμφωνα με την Microsoft, το Microsoft Band είναι άμεσα διαθέσιμο στις ΗΠΑ αντί 199 δολαρίων. Η Apple ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου το δικό της smartwatch, στις λειτουργίες του οποίου περιλαμβάνονται και ανάλογες με αυτές που θα εκτελεί το Microsoft Band, εντούτοις θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους, το 2015 και θα κοστίζει 349 δολάρια.

Το συνοδευτικό Microsoft Health app συλλέγει δεδομένα από το περικάρπιο, άλλα γκάτζετ υγείας και app, όπως ο καρδιακός παλμός, τα βήματα , οι θερμίδες κ.ά., και η Μηχανή Νοημοσύνης του θα αναλύει ποιες σε ποιες ασκήσεις γυμναστικής καταναλώθηκαν οι περισσότερες θερμίδες, τον χρόνο ανάκαμψης ανάλογα με την ένταση της άσκησης καθώς και τις ώρες ξεκούραστου ύπνου. Μελλοντικά, η εταιρεία σχεδιάζει να συνδυάσει δεδομένα που αφορούν την άσκηση με πληροφορία από το ημερολόγιο και τα e-mail από το Office για να διακρίνει πως συνδέονται οι επιδόσεις στην γυμναστική με το εργασιακό πρόγραμμα, την σχέση ενός καλού πρωινού με την ταχύτητα τρεξίματος, ή εάν ο αριθμός των συσκέψεων συσχετίζεται με την ποιότητα του ύπνου.