«Τα έχεις δει αυτά;». Το μήνυμα έφθασε χθες το πρωί στο inbox ενός χρήστη του facebook από την Αθήνα. Είχε σταλεί από έναν φίλο του, οπότε δεν είχε κανέναν λόγο να αμφιβάλει για την προέλευσή του.

Περίεργος να μάθει ποια είναι «αυτά» που έπρεπε να δει (προφανώς φωτογραφίες που τον αφορούσαν) έκανε κλικ στο αρχείο που περιείχε το μήνυμα και το άνοιξε.

Είναι ακριβώς αυτό που δεν πρέπει να κάνετε αν αυτές τις ημέρες λάβετε μήνυμα στον λογαριασμό σας που περιέχει ένα επισυναπτόμενο αρχείο με την κατάληξη .rar –ακόμη κι αν προέρχεται από κάποιον φίλο που εμπιστεύεστε.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα διαδίδεται με αστραπιαία ταχύτητα στο facebook ένας ιός από αυτούς που κατά καιρούς πλήττουν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, το οποίο στην Ελλάδα αριθμεί περισσότερους από 4,5 εκατ. χρήστες. Μόνο χθες, εκατοντάδες μέλη του facebook στη χώρα μας ανέφεραν ότι έχουν δεχθεί παρόμοια μηνύματα.

Το κακόβουλο λογισμικό εγκαθίσταται στον υπολογιστή σας αν ανοίξετε το επίμαχο συνημμένο αρχείο. Κατόπιν, στέλνει σε άλλους χρήστες μηνύματα από τον λογαριασμό σας χωρίς εσείς να το γνωρίζετε.
Τα μηνύματα αυτά συνήθως περιέχουν υβριστικά σχόλια ή σας «προειδοποιούν» ότι έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο φωτογραφίες ή βίντεο που σας εκθέτουν. Μάλιστα, συνοδεύονται από συνδέσμους (λινκ) ή συνημμένα αρχεία που υποτίθεται ότι παραπέμπουν στο επίμαχο υλικό.

«Seriously? Why you took these photos?» («Αλήθεια, γιατί τράβηξες αυτές τις φωτογραφίες;»), ήταν το μήνυμα που έλαβε χθες το απόγευμα ένας άλλος χρήστης από την Αθήνα. Στο μήνυμα υπήρχε και πάλι ένα επισυναπτόμενο αρχείο με την κατάληξη .rar.

Αν κάνετε το λάθος να το ανοίξετε, ο υπολογιστής σας ενδέχεται να προσβληθεί από το κακόβουλο λογισμικό και να αρχίσει να στέλνει μηνύματα στους φίλους σας.

Τι πρεπει να κανετε. Αν λάβετε μήνυμα από κάποια από τις επαφές σας το οποίο περιέχει ένα «ύποπτο» συνημμένο αρχείο (με την κατάληξη .rar ή .zip), μην το ανοίξετε. Αντιθέτως, διαγράψτε το αμέσως. Αν έχετε ήδη μολυνθεί από τον ιό, θα πρέπει να αλλάξετε το ταχύτερο δυνατόν τον κωδικό πρόσβασης (password) και να σκανάρετε τον υπολογιστή σας με antivirus.

Επιθέσεις με παρελθόν.

Πριν από τρεις μήνες είχε κυκλοφορήσει στο facebook ένας αντίστοιχος ιός που προσέβαλε χιλιάδες λογαριασμούς χρηστών. Επρόκειτο για ένα αρχείο με την κατάληξη .zip το οποίο εμφανιζόταν ως συνημμένο σε μηνύματα στο inbox. Οποιος το άνοιγε εγκαθιστούσε εν αγνοία του τον ιό στο μηχάνημά του.

Το 2012 είχε εμφανιστεί ένα κακόβουλο πρόγραμμα που διαδιδόταν μέσω του facebook αχρηστεύοντας τα προγράμματα antivirus. Ο ιός μεταφερόταν από υπολογιστή σε υπολογιστή μέσω της εφαρμογής άμεσων μηνυμάτων (chat) του κοινωνικού δικτύου.

«Τρύπα» στον Ιnternet Εxplorer

Η αμερικανική κυβέρνηση συμβούλευσε χθες τους πολίτες της να μη χρησιμοποιούν τον browser Ιnternet Εxplorer έως ότου η εταιρεία διορθώσει το πρόβλημα ασφαλείας που είχαν χρησιμοποιήσει χάκερ για να πραγματοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις. Οι ευάλωτες εκδοχές 6 έως 11 του Ιnternet Εxplorer (αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% της παγκόσμιας αγοράς), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλειας των ΗΠΑ, «μπορεί να οδηγήσουν στην πλήρη έκθεση ενός συστήματος που έχει δεχθεί επίθεση». Η Microsoft στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προειδοποίησε τους πελάτες της ότι λόγω του προβλήματος αυτού είναι εύκολο για τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές τους.