Με μια τεράστια ένεση νερού 130 δισεκατομμυρίων λίτρων θα επαναφέρουν στη ζωή τον ποταμό Κολοράντο που διασχίζει το Γκραν Κάνιον και υποφέρει από λειψυδρία. Το οικολογικό πείραμα, που όμοιό του δεν έχει δοκιμαστεί στην Αμερική, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαΐου έπειτα από μια ιστορική συμφωνία των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το δέλτα του ποταμού που βρίσκεται στον Κόλπο της Καλιφόρνιας στο Μεξικό και εδώ και δεκαετίες δεν είχε ούτε σταγόνα πλημμύρισε ξανά από ζωή. Τη δεκαετία του ’30 οι ΗΠΑ άρχισαν να κατασκευάζουν φράγματα για την άρδευση της γης στις νοτιοδυτικές πολιτείες. Αυτό στέρησε τη ροή νερού για πότισμα στα χωράφια του Μεξικού. Τώρα οι μεξικανοί αγρότες ελπίζουν ότι αυτό το πείραμα θα δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημά τους, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι το νερό θα φέρει την αναγέννηση της ντόπιας χλωρίδας στο δέλτα του ποταμού.

Για την πρόκληση τεχνητής πλημμύρας πίεζαν εδώ και χρόνια επιστήμονες, φορείς και οργανώσεις, οι οποίες σχεδιάζουν να φυτεύσουν δέντρα στην περιοχή όταν θα ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των υδάτων.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, το εγχείρημα θα παρακολουθούν στενά επιστήμονες από τις ΗΠΑ και το Μεξικό για να καταγράφουν λεπτομερώς τις επιπτώσεις του, καθώς και τυχόν λάθη και παραλείψεις ώστε να αναπτύξουν νέα προγράμματα σε άλλες περιοχές. Προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα, οι κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τα οποία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδράσει ο αναγεννημένος ποταμός.