Νέα έρευνα ελλήνων επιστημόνων

Στους Δελφούς το 1900 π.Χ. η πρώτη νευροχειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2013 14:53 |
Στους Δελφούς το 1900 π.Χ. η πρώτη νευροχειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα
Το κρανίο με την οπή στο δεξιό κροταφικό οστό, ανήκε σε νεαρό άντρα που υπεβλήθη σε νευροχειρουργική επέμβαση, περί το 1900 π.Χ. στους Δελφούς.

Η πρώτη γνωστή μέχρι σήμερα νευροχειρουργική  επέμβαση στην Ελλάδα, έγινε γύρω στο 1900 π.Χ. στην περιοχή των Δελφών. Την ανακάλυψη αυτή έκαναν έλληνες επιστήμονες που μελέτησαν το κρανίο ενός άντρα από την περιοχή της Κίρρας στη Φωκίδα.

Μάλιστα όπως αναφέρουν στην έρευνα τους οι ειδικοί, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση World Neurosurgery, μετά την επέμβαση, ο άντρας έζησε για κάποιους μήνες ή χρόνο μέχρι που τελικά πέθανε σε ηλικία 30 έως 35 χρονών.

Ο κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, ορθοδοντικός και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ειδικός σε θέματα παλαιοπαθολογίας. Όταν η αρχαιολόγος κα. Δέσποινα Σκορδά του έδειξε το κρανίο, πρόσεξε μία οπή στο δεξί κροταφικό οστό.

Από το μυαλό του πέρασε το ενδεχόμενο η οπή αυτή να προήλθε από χειρουργική επέμβαση με τρυπανισμό καθώς αν επρόκειτο για θανάσιμο τραύμα από βέλος, «τότε το κρανίο θα έφερε κατάγματα», όπως λέει ο ίδιος στα ΝΕΑ. Οι κρανιογκεφαλικές επεμβάσεις με τρυπανισμό, γίνονταν όπως έχει αποδείξει η επιστημονική έρευνα πολύ παλιότερα σε άλλες περιοχές της Γης, όπως στη Γαλλία, την Ινδία, τους πολιτισμούς της Κεντρικής Αμερικής.

Η πρώτη όμως επιστημονική περιγραφή του τρυπανισμού ανήκει στον Ιπποκράτη ο οποίος τη συστήνει ως θεραπεία για τραύματα του κεφαλιού και ιδίως κρανιακά κατάγματα. 

Στους Δελφούς, κατά τη Μέση Εποχή του Χαλκού, οι αναθυμιάσεις από αέρια που αναδύονταν μέσα από το έδαφος, προϊδέαζαν την περιοχή ως ιδανικό τόπο για να γίνει μία τέτοια επέμβαση.

Πολύωρη επέμβαση

«Ο ασθενής έπρεπε να βρίσκεται σε κατάσταση μέθης, σε αναλγησία, και εκείνη την εποχή στο βαθμό που γνωρίζουμε δεν υπήρχαν οι γνώσεις για την παρασκευή κάποιας ουσίας  που να προκαλεί αναισθησία», λέει ο κ. Μ. Παπαγρηγοράκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Επομένως είναι πολύ πιθανό η επέμβαση να έγινε κοντά σε κάποιο γεωλογικό σχηματισμό απ’ όπου αναδύονταν αναθυμιάσεις.

Οι έλληνες επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άντρας που υποβλήθηκε στην επέμβαση, έπασχε μάλλον από κάποια μορφή επιληψίας. «Η διάνοιξη οπής στο κρανίο φάνταζε στα μάτια των θεραπευτών ως η ιδανική λύση για την απαλλαγή των ασθενών από “κακά πνεύματα”. Η επέμβαση άνοιγε κατά την πεποίθησή τους, ένα παράθυρο για να διαφύγουν από το κεφάλι».

Οι έλληνες ειδικοί, εξέτασαν το κρανίο σε αξονικό τομογράφο για να μελετήσουν τη δομή του οστού όπου είχε γίνει η επέμβαση. Η οπή είχε σχήμα ωοειδές με διαστάσεις 8 επί 7,5 χιλιοστά και τα άκρα της ήταν κυρτωμένα, υποδεικνύοντας ότι η διαδικασία της επούλωσης είχε ξεκινήσει μετά την επέμβαση.

Ήταν σίγουρα μια πολύωρη επέμβαση και επώδυνη για τον ασθενή, παρά την κατάσταση μέθης που βρισκόταν. Η μορφολογία του σχήματος της οπής, κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τρίβοντας πάνω στο κρανίο κάποιο λίθινο, κατά πάσα πιθανότητα, εργαλείο.

Με τον τρόπο αυτό γινόταν ο τρυπανισμός του κρανίου, το οποίο στη συνέχεια επουλωνόταν. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι είδους ασθένειες (εκτός από επιληψία) επεδίωκαν να γιατρεύουν οι θεραπευτές με τη μέθοδο του τρυπανισμού. 


Στην επιστημονική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη, μετείχαν ακόμη ο κ. Παναγιώτης Τούλας, νευροακτινολόγος, ο κ. Μανώλης Τσιλιβάκος, ανθρωπολόγος, ο κ. Αντώνης Κουσούλης, ιατρός, ο κ. Γιώργος Ορφανίδης, νευροχειρουργός, και ο κ. Φίλιππος Συνοδινός, ορθοδοντικός

20
ΣΚΟΥΡΤΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
12/09/2017 14:01
Η Κίρρα, για όποιον γνωρίζει ακροθιγώς έστω την αρχαία Ιστορία, ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ από τους Δελφούς στον Πρώτο Ιερό Πόλεμο, συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο, θα συμπεράνουμε πως οι Δελφοί κατάστρεψαν το πρώτο ...κέντρο νευροχειρουργικής στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι πως το Μαντείο ήταν κέντρο σκοταδισμού. Άλλος ένας παραπλανητικός τίτλος λοιπόν.
Νοταράς
28/12/2013 11:57
Βλέπουμε δύο τρύπες στο κρανίο. Διπλό βέλος δεν γίνεται, μάλλον Έλληνες θα ήτανε και τσακωνόντουσαν μεταξύ τους.
Γιάννης αρχαιολόγος
22/02/2013 17:32
Μα είναι δυνατόν φίλη Σεμέλη να παραθέτεις τι έλεγαν οι ίδιοι οι αρχαίοι Έλληνες για την καταγωγή τους; Τι μπορούσαν να γνωρίζουν για την προϊστορία τους οι άνθρωποι, χωρίς τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη αρχαιολογία και γλωσσολογία; Οι Ινδοί επίσης ισχυρίζονται (λανθασμένα!) ότι είναι αυτόχθονες, ενώ προήλθαν και αυτοί, όπως οι Έλληνες, οι Λατίνοι, οι Αλβανοί, οι Σλάβοι, οι Αρμένιοι, οι Γερμανοί κ.λπ. κ.λπ., από την αρχέγονη πατρίδα των Ινδοευρωπαίων κάπου στον Καύκασο. Δεν είναι κάποιες ξεπερασμένες θεωρίες του 19ου αιώνα αυτά που λέω, είναι η τελευταία λέξη της συγκριτικής/ιστορικής γλωσσολογίας του 21ου αιώνα. Μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, wikipedia και λοιπά, ίσως σε πείσει ότι είναι βαθειά νυχτωμένοι όσοι δεν γνωρίζουν ότι οι Έλληνες είμαστε το προϊόν της ανάμιξης των Ινδοευρωπαίων εισβολέων (οι οποίοι επέβαλαν εν πολλοίς και τη γλώσσα τους όπως π.χ. οι Ισπανοί στο Μεξικό) με τους προ-Ινδοευρωπαίους ιθαγενείς (ορισμένοι εκ των οποίων ήταν πιθανόν μακρινοί συγγενείς των Βάσκων και των Γεωργιανών: η λέξη σίτος λ.χ. δεν έχει συγγενείς λέξεις στις άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, το αρχικό σ- της λέξης σίτος είναι εξάλλου "ύποπτο" καθώς δεν έχει μετατραπεί σε δασεία όπως στη λέξη hόμοιος ενώ στα αγγλικά same με s. Στα βασκικά zitu είναι τα σιτηρά). Ο ίδιος ο Όμηρος κάνει λόγο για τα μη ελληνικά φύλα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αν και, επαναλαμβάνω, στην αρχαιότητα οι λαοί μόνο κάποιες συγκεχυμένες μνήμες είχαν διατηρήσει από το παρελθόν τους, πράγμα πολύ φυσικό αφού δεν κατέγραφαν (εξ ορισμού) την ιστορία κατά την προϊστορία. Μένει η σύγχρονη επιστήμη να ρίξει φως στο παρελθόν των εθνών. Η διαμόρφωση των Ελλήνων, Ιταλών, Γερμανών θυμίζει πολύ τυπολογικά αυτό που συνέβη πολλούς αιώνες αργότερα στη Λατινική Αμερική: οι σύγχρονοι Μεξικανοί είναι προϊον της ανάμιξης ινδοευρωπαίων εισβολέων (οι οποίοι επέβαλαν και τη γλώσσα τους, τα ισπανικά) με τους ιθαγενείς της περιοχής. Στα μεξικάνικα ισπανικά μάλιστα δεν χρησιμοποιείται η ισπανική λέξη maiz για το νέο φυτό, το καλαμπόκι, αλλά η αζτεκική λέξη elote, ακριβώς όπως οι Ινδοευρωπαίοι που εισέβαλαν στη μετέπειτα Ελλάδα πήραν τη λέξη σίτος (zitu στα βασκικά) από τους ιθαγενείς, τους οποίους υπέταξαν και με τους οποίους αναμίχθηκαν με την πάροδο των αιώνων για να παραγάγουν τους Έλληνες.
Vas
05/09/2014 12:38
Γιάννη ευχαριστούμε για την επιστημονική απάντηση. Μια σταγόνα επιστήμης στο συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ χρήσιμη μέσα στον ωκεανό της αμάθειας και της βλαχομπαροκ αρχαιολατρείας. Αν μπορείς να μας παραπέμψεις σε κάποια ιστοσελίδα να διαβάσουμε κάτι θα ήταν ακόμη καλύτερο.
Γιάννης αρχαιολόγος
20/02/2013 14:01
Μόνο που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται ακόμα για Έλληνες (δηλ. Ινδοευρωπαίους), αλλά για τους Προέλληνες που αναφέρει και ο Όμηρος: το 1900 κοινή χρονολογία, οι Ινδοευρωπαίοι, οι οποίοι εν συνεχεία θα μετατρέπονταν σε Έλληνες, μόλις είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στην περιοχή, για να επικρατήσουν κατά τους επόμενους λίγους αιώνες, δημιουργώντας τον πρόγονο του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Οι άνθρωποι που τέλεσαν την εγχείρηση ήταν πρόγονοί μας όχι ως Έλληνες αλλά ως ως Προέλληνες, οι οποίοι αναμείχθηκαν με τους Ινδοευρωπαίους εισβολείς για να δημιουργήσουν εν συνεχεία τους Έλληνες (Μυκηναίους, Όμηρο, κλασσική περίοδο, Βυζάντιο κ.λπ.).
siga
22/02/2013 14:47
ο ορος Ελληνας χρησιμοποιηθηκε απο την πρώτη Ολυμπιαδα το 900 περιπου προ Χριστού!!Πριν ηταν Δωριεις Ιωνες,Αιολέις.Και πιο παλια Αχαιοι ,Αργιειοι,Δαναοι,Κρητες, Πελασγοι,Παιονες ,Μαιονες,Θρακικά φυλα!Και να μην αναφερθώ στα Μικρασιατικα φυλα!Λυκιους ,Φρυγες,Κιλικες,Μυσους,Πλην τους Λυδους οι οποιοι παροταυατα Ελληνιζανε!!
Σεμέλη
21/02/2013 17:15
12αι.π.Χ Τρωικός πόλεμος...Ελληνες και Τρώες! Περικλής, «Επιτάφιος»: «Θα αρχίσω την ομιλία μου πρώτα από τους προγόνους μας…Καθ’ όσον, κατοικούντες οι ίδιοι πάντοτε μέχρι σήμερα την ίδια χώρα κατά τη διαδοχή των αλλεπαλλήλων γενεών, μας την παρέδωσαν ελεύθερη δια της ανδρείας τους». Ο Ισοκράτης, «Πανηγυρικός 23-24 γράφει: «Γιατί εμείς κατοικούμε σ’ αυτήν την πόλη, χωρίς να διώξουμε άλλους από εδώ, ούτε την ευρήκαμε έρημη, ούτε έχουμε συγκεντρωθεί μιγάδες από πολλά έθνη, αλλά η καταγωγή μας είναι τόσο καλή και γνήσια, ώστε τη γη από την οποία γεννηθήκαμε, την ίδια κατέχουμε χωρίς καμιά διακοπή, επειδή είμαστε αυτόχθονες και μπορούμε να ονομάσουμε την πόλη με τα ίδια ονόματα που δίνει κάποιος στους πλησιέστερους συγγενείς του». Σε τσούζει πολύ «αρχαιολόγε»να είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ κι όχι κράμα Ινδοευρωπαίων όπως ήθελαν να μας ονομάζουν οι Γερμανοί του 19αι. έτσι;; Δεν πειράζει..εσύ σίγουρα είσαι Ινδοευρωπαίος!
Σταθης
28/01/2014 02:51
Και δεν μου λες, ο Περικλης και ο Ισοκρατης που ξεραν απο που καταγονται οι ελληνες του 19ου αιωνα; Μηπως ζουσανε εκεινη την εποχη και το γνωριζανε; Ειχανε αποδηξεις για αυτο; Οσες αποδηξεις εχεις εσυ αλλες τοσες ειχανε και αυτοι. Και εγω λεω οτι καταγομαι απο αλλο γαλαξια.
κοστασ
19/02/2013 09:32
κι εγω νιωθω περηφανοσ για αυτουσ ακομα και με καποιεσ υπερβολεσ που ακουγονται για την υψηλη αναπτυξη και πρωτοπορια που κατηχαν.αλλαδεν μπορω να μην αναφερω ποσο αηδιασμενοσ νιωθω για ολουσ εμασ των τελευτεων 200 ετων νεοελληνεσ.α και να ειναι καλα οι ξενοι που συνεχωσ προβαλουν τετοιεσ πραξεισ τουσ και συνεχεια μνημονευονται κατωρθωματα των δικων μασ πρωγωνων.μαλλον εμεισ χρωσταμε στουσ ξενουσ και οχι το αντιθετο
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΝΤΑΒΕΛΗ
18/02/2013 09:07
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΘΩς ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΌΜΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΝΟΙΩΘΩ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙ΄ΑΥΤΟΥΣ!!!
Δ Π
16/02/2013 09:13
Δηλαδή για να είμαστε άξιοι πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε τρύπες στα κρανία μας για φύγουνε τα πνεύματα;
Πλάκα κάνω
16/02/2013 00:10
Κοντά σε τι γεωλογικές αναθυμιάσεις βρίσκονταν η επιστημονική ομάδα όταν έκανε αυτή την σπυδαία ανακάλυψη;
Σταύρος
15/02/2013 23:29
Όμορφη σελίδα, φιλική προς τον χρήστη και με σωστή γραμμοτοσειρά. Συγχαρητήρια. Μια συμβούλη. Προτρέψτε τους επισκέπτες σας να γράφουν Ελληνικά. Έχουμε μια πολύ όμορφη γλώσσα, απο τα λίγα που μας έχουν απομείνει. Ας μην την κακοποιούμε. Ας μην δημοσιευτεί το σχόλιο μου γιατί είναι άσχετο με το θέμα του άρθρου. Ευχαριστώ για το χρόνο και καλή δύναμη σε όλους.
Κόψτε τηυν οικ. κρίση το συντομότερο
15/02/2013 22:11
Ο ασθενής ήταν αναθυμιασμένος, και υποθέτω οι γιατροί του ανέπνεαν από αρχαίες φιάλες οξυγόνου, αφού ο "δαιμονισμένος" έζησε μερικούς μήνες ! Κι ο φον Νταίνικεν έγραψε βιβλία γιά την αρχαία τεχνολογία. Αυτός τα κονόμησε.
Leo M., Chicago
15/02/2013 20:43
Εγινε με ... λεηζερ η επεμβαση, συσκευη που την εφεραν πακεττο απο την Ατλαντιδα μηπως? Να ηρεμησουμε λιγο, που θα μας πουνε κιολας οτι πετυχε η επεμβαση, ξερουν οτι ο ασθενης ηταν σε κατασταση μεθης κατα την διαρκεια της, οτι εζησε ο ανθρωπος με τρυπα στο κεφαλι μεχρι τα 35 ΑΛΛΑ δεν μπορουν να μας πουν τι ακριβως θεραπευαν με την μεθοδο του τρυπανιου!?!?!?! Μην με παρεξηγητε αγαπητοι συμπατριωτες. Συμμεριζομαι και ασπαζομαι το μεγαλειο του αρχαιου Ελληνικου πολιτισμου. Με απογοητευει η προγονολατρεια η οποια στην συγχρονη Ελλαδα αποτελει το σταθερο σημειο αναφορας και εμπνευσης του νεο Ελληνα. Ελεος πια. Τιποτα εμεις εχουμε να δειξουμε? Regards, Leo M., Chicago
Todd
26/02/2013 16:37
Αγαπητε Leo τo συμπέρασμα οτι έζησε κάποιους μήνες έως ένα χρόνο, εξάγεται από το βαθμό επούλωσης του οστού. Μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα σε τομείς εκτός επιστημονικής σου εμβέλειας. Το αν πέτυχε η επέμβαση, δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς εαν δεν γνωρίζει το σκοπό της επέμβασης. Εκτος εαν πιστεύεις οτι τρύπησαν το κρανίο ενός συνανθρωπου τους χωρις κανένα σκοπο. Φιλικα
Metanastis
15/02/2013 16:32
Neoellines anaxioi ton endoxon ymon progonon
παν
16/02/2013 09:47
και εσύ τιμάς τους προγόνους χρησιμοποιώντας το λατινικό αλφάβητο !!!!!!!!
Νεοέλληνας
15/02/2013 23:31
Κρίνεις που κρίνεις, χαρακτηρίζεις που χαρακτηρίζεις, να έγραφες και ελληνικά τι καλά που θα ήτανε!
επίσης μετανάστης
15/02/2013 19:07
.......το οτι προσπαθούσαν να διώξουν τα κακά πνεύματα από το "παραθυράκι" στο κεφαλι δεν σου λέει κάτι.........να τους θαυμάσουμε για τους σωστούς λογους........φτάνει νεοέλληνα με την αρχαιολαγνεία.......