Αμα έχεις τέτοιους φίλους… Οι φωτογραφίες με τους θερμούς εναγκαλισμούς του Αλέξη Τσίπρα με την Κόκκινη Σάρα Βάγκενκνεχτ του κόμματος Die Linke (ας πούμε του γερμανικού ΣΥΡΙΖΑ) πρέπει να ξεθώριασαν απότομα χθες στο πρωθυπουργικό αρχείο όταν έφτασαν τα μαντάτα για την παρέμβασή της στο ελληνικό ζήτημα που κατέληγε σε ένα μεγαλοπρεπέστατο Grexit. H κοινοβουλευτική ηγέτις της γερμανικής Αριστεράς πρότεινε μάλιστα δημοψήφισμα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ –σε μια στιγμή που ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη. «Το ερώτημα εάν η Ελλάδα βλέπει την προοπτική της εντός ενός σκληρού για τη δική της οικονομία σκληρού νομίσματος όπως το ευρώ πρέπει να απαντηθεί από τον ελληνικό λαό», είπε η Βάγκενκνεχτ στη «Ράινισε Ποστ», ενω πρόσθεσε εμφατικά: «Υπάρχουν επιχειρήματα ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι αρκετά ευκολότερη χωρίς αυτόν τον κορσέ».

Επέκρινε δε τον Σόιμπλε ότι παραπλανεί επί χρόνια τη γερμανική κοινή γνώμη «μολονότι γνωρίζει ή τουλάχιστον έπρεπε να γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι πτωχευμένη». Οι πιστώσεις που δόθηκαν με συνευθύνη της κυβέρνησης «είναι τάφος δισεκατομμυρίων για χρήματα γερμανών και ευρωπαίων φορολογουμένων».

Καταψήφισαν και τα τρία προγράμματα

Η Κόκκινη Σάρα δεν είχε κρύψει ποτέ την αντίθεσή της στα προγράμματα διάσωσης. Το κόμμα της Η Αριστερά καταψήφισε στη γερμανική Βουλή και τα τρία προγράμματα.

Ωστόσο η ανοιχτή προτροπή για Grexit ανάγκασε τον παροπλισμένο φυσικό ηγέτη του κόμματος και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι να παρέμβει με ανακοίνωσή του, καταδικάζοντας τη θέση της Βάγκενκνεχτ. «Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ολοκλήρωνε το έργο του Σόιμπλε, τη διαίρεση της Ευρώπης, με αστάθμητους κινδύνους», τόνισε ο Γκίζι.

Το ανοιχτό ελληνικό ζήτημα εξελίσσεται προεκλογικά σε πρόβλημα και για το αριστερό Die Linke που εμφανίζει επίσης διαρροές προς το ακροδεξιό AfD, το οποίο είχε ιδρυθεί κόντρα στα ελληνικά προγράμματα βοήθειας. Συνεπώς, η χθεσινή παρέμβαση της Βάγκενκνεχτ θα μπορούσε να αποσκοπεί σε εσωτερική κατανάλωση, όπως και το άδεισμά της από το κόμμα της. Ελπίζω αυτό να παρτηγορεί τους θαυμαστές της στο Μαξίμου.

Τη σπουδή της ΝΔ να κάνει σημαία την Κόκκινη Σάρα, θεωρώντας ότι στριμώχνει τον Τσίπρα, την αφήνω ασχολίαστη.

Πώς μια τροπολογία έσωσε το ΕΣΡ

Παραλίγο να μέναμε πάλι από ΕΣΡ. Και όχι μόνον από αυτό αλλά και από κάθε άλλη ανεξάρτητη Αρχή ή όποια άλλη υπηρεσία της γενικής κυβέρνησης στην οποία απασχολούνται συνταξιούχοι.

Το ζήτημα είχε τεθεί έγκαιρα στην κυβέρνηση και μάλιστα τα μέλη του ΕΣΡ την περασμένη Δευτέρα έκαναν «λευκή απεργία» και δεν πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ημέρας.

Εν τέλει ο κίνδυνος απορρύθμισης που προκαλεί η εφαρμογή του άρθρου 20 του Νόμου 4387/2016 (προβλέπει αναστολή κύριας και επικουρικής σύνταξης σε συνταξιούχους που απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση και στις ανεξάρτητες Αρχές) αποφεύχθηκε με τροπολογία σε τρέχον νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Με την –ευνοϊκή, μια φορά, τη λες –ρύθμιση όλοι εκείνοι οι συνταξιούχοι που επηρεάζονται από την επίμαχη διάταξη του νόμου θα εξαιρούνται. Διαφορετικά λέγεται ότι οι παραιτήσεις θα έπεφταν βροχηδόν.