Αν αναρωτιέστε ποιος είναι ο επόμενος που βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από Το Ποτάμι, ίσως σας έχω μια ένδειξη. Διάβασα τη συνέντευξη στο ΑΠΕ του ποταμικού βουλευτή Λάρισας Κώστα Μπαργιώτα το Σάββατο και σας παραθέτω μια σειρά από αποσπάσματα για να καταλάβετε.

«Η παγίωση ενός μικρού πολιτικού σχήματος που θα κινείται από εκλογές σε εκλογές μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα στην πολιτική ζωή της χώρας» είπε. «Βασικός παράγοντας τόσο για τη δημοσκοπική καθίζηση του Ποταμιού όσο και για τις απώλειες μελών, στελεχών και βουλευτών υπήρξε η αμφιθυμία η οποία χαρακτήριζε, και ακόμη χαρακτηρίζει, τη στάση του τόσο στο μείζον ζήτημα της σύγκλισης με τα κόμματα και τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου όσο και στο θέμα της αποσαφήνισης των στρατηγικών του επιλογών».

Και για όποιον το θέλει και πιο λιανά προσέθεσε και το συμπέρασμά του. Ποιο είναι αυτό; «Δεν μπορεί να ευοδωθεί καμιά ενωτική προσπάθεια χωρίς τη συνεργασία και τη σύγκλιση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με Το Ποτάμι και τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου» και «το οργανωτικό σχήμα της ΔΗΣΥ, παρά τις αδυναμίες, μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη ενδιάμεση λύση στον δρόμο για τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού φορέα».

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα του, Το Ποτάμι, βρίσκεται σε συνομιλίες για συνεργασία με το πολιτικό τρίο Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης. Προβλέπω συνωστισμό στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Λάρισα.

«Ναι, η γυναίκα μπορεί», παντού και στην πολιτική

Με αναφορές στην αμερικανίδα συγγραφέα Gloria Steinem και την περίφημη φράση της «δεν έχω ακούσει ακόμη έναν άνδρα να ζητά συμβουλές για το πώς θα συνδυάσει γάμο και καριέρα» ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο «Game Changer – Women of Influence» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για τα βήματα που έχουν γίνει και τους αγώνες που έχουν δοθεί για τα δικαιώματα των γυναικών, επισημαίνοντας πως αυτά δεν αρκούν από μόνα τους αλλά χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, νέα πρότυπα, κατάλληλες υποδομές και υποστήριξη των γυναικών στην πράξη.

Σε ό,τι αφορά το γυναικείο φύλο και τον χώρο της πολιτικής, η Φώφη υποστήριξε ότι εκεί μια γυναίκα, εκτός από το να στηρίξει και άλλες, να αναγνωρίσει την αξία τους και να τις ενθαρρύνει, έχει και τη δυνατότητα να αλλάξει τα πράγματα, να δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές. «Κυρίως όμως έχεις τη δυνατότητα μέσα από τη δημοσιότητα να δημιουργήσεις νέα πρότυπα και να αποδείξεις ότι «Ναι, η γυναίκα μπορεί». Για μία ακόμη νίκη όχι απλά γυναικεία. Νίκη για τον άνθρωπο. Για έναν καλύτερο κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων.