Προσωπικά τηλεφωνήματα στους πολιτικούς αρχηγούς έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος πριν από τη δεξίωση στο Προεδρικό. Λόγω κρίσης και εντυπώσεων θα παρακαλούσα να προσέλθετε άνευ συζύγων ήταν η παράκληση του Προέδρου. Το αίτημα έγινε δεκτό χωρίς διαμαρτυρίες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος άνοιξε και πάλι την ίδια συζήτηση χθες στο γνώριμο περίπτερο-κιόσκι. «Τι θα λέγατε εάν του χρόνου ανοίγαμε τη δεξίωση και στους συζύγους-συντρόφους» διερωτήθηκε ο Παυλόπουλος. Αν κρίνω από τις αντιδράσεις μάλλον το αίτημα απερρίφθη.

Πόθεν τα κρασιά

Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εξηγήσεις για όλα στους πολιτικούς αρχηγούς. Τους είπε ότι συνολικά το τραπέζι/μπουφές κόστισε 5.000 ευρώ και ότι τα κρασιά προσφέρθηκαν από τον όμιλο Κοκκωτού, ιδιοκτήτη του Elouda Beach.

Κολλημένος με τον Τσίπρα

O Βασίλης Λεβέντης έγινε περίπου η σκιά του Αλέξη Τσίπρα στους κήπους της Ηρώδου του Αττικού. Οπου πήγαινε ο Πρωθυπουργός από πίσω και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. Τα λίγα λεπτά που οι πολιτικοί αρχηγοί στάθμευσαν στο κιόσκι ο Λεβέντης ενδιαφέρθηκε να μάθει λεπτομέρειες για την αποψινή εκδήλωση στη Βουλή με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση. Προτού ο Τσίπρας απαντήσει οι υπόλοιποι αρχηγοί άρχισαν να παίζουν με την αγωνία Λεβέντη. «Μα εμάς μάς τα εξήγησε όλα. Ακριβώς τι θα πει» είπε ο Θεοδωράκης, προκαλώντας αμηχανία στον Βασίλη Λεβέντη που ένιωσε εκτός εξελίξεων.

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε βεβαίως να γίνει αποκαλυπτικός, είπε όμως στους πολιτικούς αρχηγούς ότι είναι ευπρόσδεκτοι στην εκδήλωση.

Τότε που έκανε πολιτική

Τη μαύρη μετανάστρια που τον συνόδεψε πριν από χρόνια στη δεξίωση του Προεδρικού –τότε που έκανε πολιτική –θυμήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κάτω από το κιόσκι που φαίνεται πως προκαλεί έμπνευση σε όσους φιλοξενεί. Είπε δε ότι η συγκεκριμένη κοπέλα βρίσκεται πλέον στο Λονδίνο όπου εργάζεται κι έχει αποκτήσει οικογένεια. Στη συζήτηση ενεπλάκη ο Σταύρος Θεοδωράκης που ανέφερε μία δική του ιστορία για μετανάστες. Και αφορά ένα ζευγάρι Αλβανών που ζει 20 χρόνια στην Ελλάδα κι όταν πήγε να δώσει εξετάσεις στη Ρόδο για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας κόπηκε διότι δεν ήξερε το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που ήταν πάρων, σχολίασε πως πράγματι πολλές ερωτήσεις είναι πολύ δύσκολες και μάλιστα χαριτολογώντας είπε ότι μερικές απαντήσεις δεν τις γνωρίζει ούτε ο ίδιος. Τσίπρας, Βούτσης και Θεοδωράκης συμφώνησαν ότι η πολιτεία πρέπει να ξαναδεί το περιεχόμενο και τον βαθμό δυσκολίας των ερωτήσεων.

Τι κάνει κάθε βράδυ

Στους διαδρόμους του Προεδρικού συνέπεσαν για λίγα λεπτά ο Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Ποταμιού και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Τι θα γίνει με εσάς τους Κρήτες;» είπε ο Τσίπρας και ο ναύαρχος του απάντησε πως μόλις έφθασε στην Αθήνα από το Ρέθυμνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε προς την πλευρά του Θεοδωράκη και του αποκάλυψε ότι τις τελευταίες ημέρες (μετά τα γεγονότα στην Τουρκία) ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο συνομιλεί τηλεφωνικά προτού πέσει για ύπνο είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Είσαι καλά; Αντε, γεια» του λέει.