Γνωρίζω τον λόγο για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν παρών στην ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας με την COSCO.

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν, στις Βρυξέλλες, κατά την παρουσία του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών κανόνισε δείπνο με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για να συζητήσουν χαλαρά όσα δεν λέγονται στο τυπικό σαλόνι ενός πρωθυπουργικού γραφείου. Χωρίς να γνωρίζει βέβαια ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ονομαστική στη Βουλή.

Ετσι λοιπόν χθες το βράδυ κατά τις 9.30 παρατέθηκε ένα πολύ κλειστό δείπνο από τον Τσίπρα προς τιμήν του γερμανού αντικαγκελαρίου, στο ρουφ γκάρντεν του Divani Pallas Αcropolis.

Στο τραπέζι παρακάθησαν ο πολύ στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επίσης στενός συνεργάτης του, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά θέματα Τάκης Παυλόπουλος.

Αντιστοίχως, ο Γκάμπριελ είχε μαζί του δύο από τους συνεργάτες του. Τους Φέλιξ Πόρκερτ, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του SPD και τον Φίλιπ Στάινμπεργκ, τον εξ απορρήτων του Ζίγκμαρ στην αντικαγκελαρία.

Η κουβέντα άρχισε χαλαρά με αναφορές στο πολιτικό παρελθόν Αλέξη και Ζίγκμαρ. Αργότερα η πολιτική παρέα συζήτησε κυρίως για τις πρωτοβουλίες που θέλουν να αναλάβουν οι Σοσιαλιστές για την ανατροπή των συσχετισμών στην Ευρώπη.

Αλλωστε ο Γκάμπριελ όταν μπήκε στο Μαξίμου χθες το πρωί είπε στον Τσίπρα ότι είναι προοδευτικός ηγέτης. Ο Τσίπρας σχολίασε πως προοδευτικός είναι ο Γκάμπριελ και για τον εαυτό του προτίμησε τον όρο ριζοσπαστικός. Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν και το μεθεπόμενο Σάββατο στο Παρίσι, στο ραντεβού που τους έχει κλείσει ο Φρανσουά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία.

Τώρα όμως μπορώ να σας αποκαλύψω και τι περιελάμβανε το μενού. Επιλογή από γαρίδες μαριναρισμένες με ούζο, ντομάτα και φέτα (ελληνική εννοείται) μέσα σε τραγανό φύλλο κρούστας, ελληνική σαλάτα με μάραθο, μοσχαράκι στην κατσαρόλα μαγειρεμένο με κολοκυθάκια και μελιτζάνες ή ψάρι σχάρας (πέρκα) σερβιρισμένο με πατάτες στον ατμό και σάλτσα από λεμόνι και μους από γιαούρτι με φρέσκες φράουλες και βύσσινο πασπαλισμένο με μπισκότα.

Οι επιλογές του κρασιού ήταν μεταξύ σοβινιόν μπλαν ασύρτικου και κόκκινου αγιωργίτικου.