Το έχουμε ξαναπεί. Οι πράξεις της κυβέρνησης δείχνουν αποκρατικοποιήσεις, τα λόγια των υπουργών της όχι. Απαντώντας χθες σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που του ασκείται ότι βάζει τρικλοποδιές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως έγραφε και το χθεσινό πρώτο θέμα των «ΝΕΩΝ», ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ήταν δημιουργικά ασαφής.

«Οταν έχουμε κάνει μια συμφωνία για ιδιωτικοποιήσεις, το έχουμε πει 500 φορές, την τηρούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεσμευτήκαμε για μια ιδιωτικοποίηση, και ότι αυτή θα γίνει χωρίς την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Επομένως δεν θα συναινέσουμε σε καμία περίπτωση σε καταστάσεις που δεν συνάδουν με το συμφέρον της χώρας, με όρους που δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών», είπε ο υπουργός.

Καλά όλα αυτά που λέει ο Σπίρτζης, στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλοι. Και όσοι συμφωνούν και όσοι διαφωνούν. Γι’ αυτό, ερμηνευόντάς τον, ας προετοιμαστούμε για καμιά… 500αριά ακόμη τρικλοποδιές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

…και η μάχη των διορισμών

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έχουν εδώ και καιρό ανοίξει μια πολιτική βεντέτα, αφού όπου σταθούν και όπου βρεθούν ανταλλάσσουν συνεχώς πυρά. Χθες λοιπόν, ο Σπίρτζης, μιλώντας στον 9.84, κατηγόρησε τον Σταύρο πως έχει τοποθετήσει την κόρη του ως μετακλητή υπάλληλο, λέγοντας πως δεν έχουν δικαίωμα να κατηγορούν την κυβέρνηση για τους διορισμούς συγγενών και φίλων.

Η απάντηση της Σεβαστουπόλεως προς τον υπουργό ήταν άμεση και οργισμένη. «Προς τους Κλουζό της κυβέρνησης. Αλλο ένα λάθος διέπραξε το πρωί ο κ. Σπίρτζης (πολύ μικρότερο βέβαια από τα λάθη στα οποία μας έχει συνηθίσει). Η κόρη του κ. Θεοδωράκη ΔΕΝ είναι μετακλητή υπάλληλος όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του», συμπληρώνοντας πως «κανείς συγγενής κανενός στελέχους του Ποταμιού δεν έχει προσληφθεί σε θέση μετακλητού υπαλλήλουείτε σε βουλευτή είτε στο Ποτάμι».

Η κολοκυθιά του μετακλητού

Στο μεταξύ, δεν έχει τέλος η κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους μετακλητούς υπαλλήλους. Μοιάζει μάλιστα με το παιχνίδι της κολοκυθιάς ή και του παπά. «Εδώ μετακλητός, εκεί μετακλητός. Πού (και ποιανού βουλευτή) είναι τελικά ο μετακλητός;».

Σε απάντηση λοιπόν του πίνακα που εξέδωσε η ΝΔ την περασμένη εβδομάδα με τα πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί τον τελευταίο χρόνο σε δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς –και, όπως επισημαίνεται, «στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν ευθεία σχέση με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση» –ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος συγκρίνεται το πλήθος μετακλητών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Οπως σημειώνεται, για τη στήριξη της δουλειάς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που αριθμεί 144 βουλευτές, απασχολούνται 8 μετακλητοί υπάλληλοι και 9 ιδιωτικού δικαίου – μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής (σύνολο 17). Για τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που αριθμεί 75 βουλευτές απασχολούνται 12 μετακλητοί και 23 μόνιμοι υπάλληλοι Βουλής, 15 ιδιωτικού δικαίου και 3 αποσπασμένοι (σύνολο 53).

«Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ απασχολεί 17 υπαλλήλους για την υποστήριξη 144 βουλευτών, η ΝΔ απασχολεί 53 υπαλλήλους για τη στήριξη 75 βουλευτών» υποστηρίζουν στην Κουμουνδούρου και καταλήγουν: «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η ΝΔ που έστησε, υπηρέτησε το πελατειακό κράτος και την κατασπατάληση δημόσιων πόρων».