Στη Μυτιλήνη ξέρουν από καλό λάδι. Βέβαια, ο Γιόαχιμ Φούχτελ δεν κάνει διακρίσεις στα προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Ο,τι βάλουν μπροστά του το απαλλοτριώνει σε χρόνο ρεκόρ. Στην προκειμένη, δεν κρατήθηκε. Είδε κάτι ωραίες δαμασκηνιές και τσάκισε τους απαγορευμένους καρπούς.

Αυτά κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά (από όπου και η φωτογραφία), το οποίο ανήκε στον παππού του Οδυσσέα Ελύτη.

Ελιές δεν μπορούσε να κόψει ο εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, οπότε έβαλε χέρι στις δαμασκηνιές που βρίσκονται στον κήπο του Μουσείου. Παρών ήταν και ο πρώην υπουργός Νίκος Σηφουνάκης ως τοπικός βουλευτής και ως μέλος της εταιρείας Αρχιπέλαγος που μετέτρεψε το κτίριο του 1870 σε Μουσείο.

Μου λένε ότι ένας από τους συνεργάτες του Φούχτελ που δοκίμασε και το λάδι του Βρανά (παράγεται σε συνεργασία με τη Γαία) του είπε ότι το γνωρίζει, καθώς πωλείται και στη Γερμανία. Ο ίδιος ρώτησε τον Σηφουνάκη αν το Μουσείο έχει βοήθεια από το υπουργείο Πολιτισμού. Εκείνος «έδωσε» κανονικά τους προηγούμενους υπουργούς, καθώς είπε κάτι σε στυλ «μέχρι σήμερα οι κρούσεις για στήριξη έμειναν στο κενό. Ο νέος υπουργός μόλις ανέλαβε και είναι φίλος».

Ο Φούχτελ, πάντως, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από τον χώρο που είπε ότι θέλει να ιδρύσει κάτι αντίστοιχο στον τόπο του. Οχι βέβαια σχετικό με ελαιοτριβείο, αλλά με την υαλουργία. Ιδιος ο Μέλανας Δρυμός με τη Μυτιλήνη;

Νωρίτερα, στο Επιμελητήριο Λέσβου, αίσθηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους το γεγονός ότι σε μια αποστροφή του λόγου του για την ελληνογερμανική συνεργασία ο Γερμανός έκανε ειδική αναφορά στη σχετική συμφωνία που υπέγραψαν το 2010 η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά τα λοιπά, ακούω ότι δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, καθώς μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την έστησαν στον Φούχτελ έξω από το Κέντρο Υγείας της Καλλονής. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…